Elfogatóparancsot adtak ki több tucat kurd szakadár vezető ellen

Elfogatóparancsot adtak ki kedden Törökországban a kurd szakadárok 48 vezetője, köztük a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) egyik társelnöke, Salih Müslim ellen - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolu úgy tudja, hogy az érintettek között van a Törökországban fegyveres harcot folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki főhadiszállásának 5 parancsnoka is, de közülük ketten feltehetőleg Európában tartózkodnak.

A hatósági intézkedés összefügg a február 17-én Ankara kormányzati negyedében végrehajtott öngyilkos merénylettel, amelynek során a tettes katonai járművek mellett robbantott fel egy gépkocsiba rejtett pokolgépet. Az incidensben 29-en meghaltak. A terrorcselekmény elkövetőjeként a PKK-hoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű törökországi csoport jelentkezett. A török kormány azonban azt állítja, hogy a PKK és a szíriai PYD fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia közösen tervelte ki a támadást, Ankara ugyanis egymással összejátszó terrorszervezetekként kezeli őket. A PKK és a PYD tagadja a vádakat.

Az YPG az Egyesült Államok egyik legfőbb szíriai szövetségese az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy 5 ezer négyzetkilométeres területet az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd erőktől. Észak-Szíriában a kurdok különálló tömbökben élnek, fegyveres szervezeteik pedig éppen a jelenlegi török katonai beavatkozás helyszínén törekszenek ezek egyesítésére. Ankara vélhetően azért tart a szíriai kurdok térnyerésétől, mert megerősödésük felbátoríthatja a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit.