Okoskerítés védi a magyar-szerb határt

Elkészült a biztonsági határzárat kiegészítő, második kerítés mintaszakasza a magyar - szerb határon. Továbbépítése esetén a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az okoskerítés teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon.

A kettős védvonal eddig a magyar-szerb határon tíz kilométer hosszan, Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg. A meglévő biztonsági határzárat kiegészítő, második kerítés mintaszakaszát a Büntetés-végrehajtás építette. A megerősített műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, és itt fut a manőver út is.

Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amik jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik. Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az okoskerítés kiváltja az élő erő egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése.

A biztonsági határzár megerősítéséről augusztusban beszélt először a miniszterelnök. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd.