Vádemeléssel végződhet Trump elnöksége

Allan Lichtman, az amerikai elnökválasztásokat 30 éve helyesen megjósoló professzor szerint komoly esélye lehet annak, hogy Donald Trump elnöksége egy vádemelés miatt idő előtt megszűnhet.

A Trump-elnökséget megjósoló professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy idő előtt elveszítheti az irányítást Donald Trump az Egyesült Államok felett. Míg az amerikai elnökválasztásokat 30 éve egy 13 pontos teszt alapján vetíti előre, Lichtman most a megérzésére hallgat - tudósított a CNN.

Jótékonysági szervezete jelenti a legnagyobb problémát

Allan Lictman szerint Donald Trump egész élete alatt csupán “javaslatként” tekintett a törvényekre és a jogszabályokra, és illegálisan működtetett New York-i jótékonysági szervezetének törvénysértő úton utalt át abból a pénzből, melyet az amerikai polgárok az elnökválasztási kampány keretében küldtek a republikánus jelöltnek.

A Trump elleni vádakat azonban eddig még senki sem támasztotta alá olyan bizonyítékokkal, melyek egy bírósági peren is megállnák a helyüket.

A milliomos pozícióját erősítheti az a tény is, hogy maga a törvényhozás is változóban van az Egyesült Államokban: a Kongresszus és a Szenátus is republikánus kézen van, emellett a Legfelsőbb Bíróság is Trump által választott bírákkal fog kibővülni a közeljövőben.

Nem bízhat a republikánusokban

Lichtman szerint ugyanakkor felelőtlenség lenne Trump részéről, ha vakon bírna a republikánusokban. A konzervatív jobboldali párt rizikós jelöltnek tartotta, és elnökként is ugyanezt gondolják róla. Valójában csak találgatni tudnak, ha Trump álláspontját vagy meggyőződését próbálják körülírni.

Trump kampányüzenetében is  kiemelte, hogy ő üzletember, nem politikus. Tehát változó, néha demokrata irányultságú, de főként a republikánus eszmék felé hajló “meggyőződéseit” nem a politikai irányvonal, hanem a pénzügyi gyarapodás fogja irányítani.

Lichtman szerint a republikánusok is szívesebben dolgoznánk egy olyan kiszámítható jelölttel, mint amilyen Trump alelnöke, Mike Pence.

A RICO-törvény értelmében bűncselekmény-sorozattal vádolhatják meg Trumpot – hívta fel rá Lichtman.  Az 1970-ben elfogadott törvényt eredetileg az elkanászodott maffiatevékenységgel vádolt csoportok büntetésére alkalmazták.

A jogszabályt azóta kibővítették, így szervezeteknél vagy korrupt állami szerveknél is bevethetik. A büntetés súlyos jogi és pénzügyi következményekkel járhat, 20 év börtönbüntetét követelhetik, emellett az “eltulajdonított javak” értékének kétszeresét is behajthatják a vádlottól, ha bűnösnek ítélik.