Komoly változásokat hoz a minimálbér emelése

A minimálbér paradigmaváltásszerű emelése olyan változásokat fog előidézni, amelyekért a szakszervezetek már régóta küzdenek - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornának szerdán.

A szakszervezeti vezető kifejtette: azért paradigmaváltásszerű a javaslat, mert több évre szóló megállapodástervezetet nyújtott be a kormány. Az első két évben el kívánják érni – amit a szakszervezetek is kitűztek maguk elé -, hogy a minimálbér nettó tartalma érje el a létminimum összegét, ami két év múlva 90-92 ezer forint lehet. A minimálbér most 76 ezer forint – jelezte.

Hozzátette, a rendszerváltás óta egyszer volt a most javasolthoz hasonló mértékű minimálbér-emelés, az is Fidesz-kormány idején. A járulékcsökkentés részben erősíti a versenyképességet, részben rosta is lesz, hogy piaci árat kell fizetni a munkaerőért – tette hozzá.

Palkovics Imre szerint az emelésnek bőven megvan a fedezete. A bérek aránya, illetve a lakosság költése 2007-ben a GDP 65 százalékát tette ki, 2010-re aránya 63 százalékra csökkent, most pedig már 57-58 százalék körül van, miközben a foglalkoztatási ráta 7,8 százalékkal emelkedett. Többen dolgoztak, a munkavállalók részesedése a megtermelt jövedelemből mégis csökkent.