Racionalizálják működésüket a Pallas Athéné Alapítványok

A párhuzamosságok megszüntetésével racionalizálják működésüket a Pallas Athéné Alapítványok, a tulajdonukban álló gazdasági társaságoknál pedig felügyelőbizottságok, igazgatóságok szűnnek meg vagy csökken létszámuk, és ahol lehetséges, a tisztségeket belső munkavállalók töltik be, külön díjazás nélkül.

Az intézkedésektől éves szinten félmilliárdos megtakarítást várnak – mondta Fekete Zoltán, az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Hozzátette, összevont munkaszervezetek jönnek létre a pályázatok kiírásával és végrehajtásával kapcsolatos feladatok kezelése, a pénzügy, könyvelés, könyvvizsgálat és az ingatlankezelés területén.

Stockphoto - megtakarítás - spórolás - érme - pénz

Felidézte, hogy a jegybank által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok feladata 270 milliárd forintnyi vagyon felelős kezelése, befektetése, a hosszú távú fenntartható működés érdekében. A hat alapítvány napi szervezeti működése során párhuzamosságok alakultak ki, amelyek megszüntetésével hatékonyabb működést tudnak elérni – mutatott rá Fekete Zoltán.

Az Optima Befektetési Zrt. hétfős igazgatóságának létszáma háromra csökken, a munkavállalók ezért a munkáért külön díjat nem kapnak.

Az alapítványok, szigorú számvevőszéki módszertant alkalmazva, bevezették a belső ellenőrzési rendszert is, aminek köszönhetően a gazdasági társaságoknál megszűnnek a felügyelőbizottságok. Októbertől az alapítványok és valamennyi alapítványi társaság auditálását a BDO Magyarország könyvvizsgáló cég vette át. Egyúttal azok a tisztségviselők, akik egyben a Magyar Nemzeti Bank munkavállalói is, lemondanak díjazásukról – tette hozzá.

Fekete Zoltán felidézte, hogy a Pallas Athéné Alapítványok létrehozásuk óta eltelt közel két évben 1,31 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat, miközben mintegy 3,6 milliárd forinttal több mint 800 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak. Ezen túl különböző profilú és volumenű oktatási projektet támogattak és indítottak el.

Aláhúzta: az alapítványok feladata az értékteremtés, ez igaz az oktatás, kutatás, innovatív vállalkozások támogatására, valamint a történelmi épületek felújítására is.

A sikeres projektek között említette a Geopolitikai Doktori Programot, az ország egyik legnagyobb szabású doktori programjában neves külföldi előadók kurzusai mellett, közel 100 diák szerezhet PhD fokozatot. A vezérigazgató emlékeztetett a PhD ösztöndíjkiegészítő programra, amely módszertani makro-pénzügyi oktatás, az ösztöndíjprogramban eddig összesen 12 hazai egyetem 18 doktori iskolájának 57 hallgatója vett részt.

Fontos volt a Geopolitikai Kutatóintézet magalapítása, amely 2015 tavaszán jött létre azzal a céllal, hogy megteremtse Magyarországon a geopolitika, mint tudományterület kutatási alapjait. Ennek fókuszába az ázsiai régió került, és ezzel párhuzamosan 2016-ben megjelent a Hungarian Geopolitics három száma is.

Az alapítványok  életében kiemelt szerepet kap az egyetemek támogatása, az alapítványok működésük kezdete óta több mint 40 esetben, és összesen több mint egymilliárd forint értékben támogattak felsőoktatási intézményeket. Ezek között 12 állami egyetem, illetve főiskola (BCE, BME, Debreceni, PAE, Kaposvári, Miskolci, NKE, Óbudai, Nyugat-Magyarországi, Pécsi, Széchenyi) jutott anyagi támogatáshoz, egy egyházi egyetem (a Károli), egy  magánintézmény (a CEU) és 6 határon túli egyetem, illetve főiskola ( a Kárpátaljai, Partiumi, Sapientia, Selye János, Újvidéki, Ungvári) is kapott támogatást.

Emellett fontos volt a Kecskeméti Egyetem Gazdaságtudományi Karának fejlesztése, támogatása, új Campus beruházás megvalósítása, valamint az Innovációs és Kutatóközpont létrehozásához való hozzájárulás. A duális oktatás jegyében olyan nagyvállalatokkal közösen fejlesztik az egyetemet, mint a Mercedes vagy a ThyssenKrupp.

Az alapítványok előnyben részesítettek olyan értékteremtő beruházásokat, mint az Óvárosháza, vagy az Ybl Villa, és az Ybl Vízház rekonstrukciója, melyek átadása 2017 folyamán várható – mondta végül az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója.