Egykutya Trump és Clinton, mondja Szanyi Tibor

Külpolitikai tekintetben különbözik egymástól Trump és Clinton, egyébként mindketten a globális nagytőke érdekkijárói – mondta Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő. A politikus arról is beszélt, szerinte a biztonságpolitika elengedhetetlen feltétele Amerika és Európa további szövetsége, valamint kitért rá, hogy a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt Trumptól nem félti.

Nem feltétlenül lát nagy különbséget Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő Donald Trump és Hillary Clinton között. A november 8-án Trump győzelmével végződött amerikai elnökválasztás harc főszereplőiről azt mondta, azok egy kutya. Legalábbis abból a szempontból, hogy mindketten az amerikai vagy a globális nagytőke barátai és érdekkijárói, különbség külpolitikai szempontból lehet köztük – tette hozzá a szocialista politikus a 180 percben.

Archív - Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője 2014. május 25. MTI Fotó: Kovács Attila

Archív – Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője 2014. május 25. MTI Fotó: Kovács Attila

Sokkhatás és erős partnerség

Szanyi Tibor szerint egyszerű tény, hogy az elnökké választott Donald Trumpnak semmilyen külpolitikai tapasztalata nincs, ellentétben Hillary Clintonnal, akinek csomó mindent nem kellene elejétől kezdve elmagyarázni. Hozzátette, az európai politikai vezetésben szinte mindenki Clinton győzelmére fogadott, ezért Trump sikerének sokkhatása volt.

Az EP-képviselő annak kapcsán nyilatkozott, hogy az uniós külügyminiszterek vasárnap Brüsszelben Donald Trump amerikai elnökké választásának az európai védelmi és gazdaságpolitikára gyakorolt lehetséges hatásairól tárgyaltak.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, ő is osztja azt a véleményt, hogy a globális biztonságpolitika elengedhetetlen feltétele Amerika és Európa szövetsége. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a vasárnapi tanácskozás után arról beszélt, az uniós külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme után is fenn kell tartani az erős partneri viszonyt az Egyesült Államokkal.

Simán kipofozhatnák Trumpból

A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folyó egyeztetésekről  Szanyi Tibor azt mondta, az EU és az Egyesült Államok között zajló tárgyalások nagyjából zsákutcába futottak – Trump nélkül is. Ehhez nem kellett az új elnök, bár azt azért el tudja képzelni, hogy az amerikai vezető még rálép a döglött egyezményre, és azt mondja, hogy az már föl se éledjen.

 

Erről azonban nem Trump fog dönteni. A transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokba eddig sem igazán a kormányzatok leheltek életet, hanem a nagy európai és amerikai cégek. A kormányok defenzívában voltak, és ha nagy amerikai vállalatoknak az az érdeke, akkor simán kipofozzák az új elnökből, hogy legyen egyezmény, különben „Trumpnak oda” – mondta Szanyi Tibor.

A szocialista politikus hozzátette, ha a TTIP olyan lenne, mint az EU és Kanada között megkötött szabadkereskedelmi egyezmény (CETA), akkor azt ő is aláírná, csak az a baj, hogy a kettő nem ugyanolyan.