Szijjártó: Magyarország továbbra is erőteljes szerepet vállal a kereszténység védelmében

Magyarország a jövőben is erőteljes szerepet fog játszani a kereszténység és a világban élő keresztény közösségek megvédésében - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Paul Richard Gallagher szentszéki külügyminiszterrel a Vatikánban pénteken folytatott megbeszélésén.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva számolt be a találkozóról, amelyen tárgyalópartnerének elmondta, hogy a magyar külpolitika egyik fő fókusza a keresztényüldözések elleni határozott fellépés.

A magyar diplomácia vezetője a világban zajló negatív folyamatokról szólva emlékeztetett rá, hogy jelenleg minden öt, vallása miatt megölt emberből négy keresztény, és keresztények millióinak életét veszélyeztetik szélsőséges vallási ideológiák követői. Emellett egyértelmű törekvések vannak arra, hogy megváltoztassák, illetve megszüntessék Európa keresztény identitását – hívta fel a figyelmet.

“Európa keresztény identitását meg kell védeni, és soha nem fogjuk elfogadni, hogy akár Európa, akár Magyarország keresztény identitását bárki megkérdőjelezze” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a keresztények hátrányos megkülönböztetése ellen küzdeni kell. Szerinte Európa keresztény identitását csak úgy lehet fenntartani, ha a család és a munka áll a középpontban. Megjegyezte, a magyar kormány intézkedései 2010 óta éppen ezt a célt – erős családokra épülő munkaalapú társadalom létrehozását – szolgálják. Szijjártó Péter a szentszéki külügyminiszterrel tartott találkozón szólt arról is, hogy a bevándorlás nem jó válasz sem a munkaerőpiaci, sem pedig a demográfiai problémákra. A migráció ugyanis kettős veszélyt hoz Európára: terrorveszélyt és a párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyét  - szögezte le.

A magyar külügyminiszter elmondta tárgyalópartnerének, hogy Magyarország erősebb fellépést szorgalmaz a közel-keleti keresztények védelme érdekében. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: fokozni kell az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni fellépést, hogy a térség keresztény közösségei mielőbb visszatérhessenek lakóhelyeikre, mert ez a megmaradásuk egyetlen módja.

MTI Fotó: Marjai János

Szijjártó Péter közölte, hogy a Vatikánban is pozitív a visszhangja annak, hogy a magyar kormány erőteljesen fellép a keresztények védelme érdekében. A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország a határok védelmén túl azzal is segíti a kereszténységet, hogy figyeli a vallási közösség Közel-Keleten élő tagjainak helyzetét, folyamatos támogatást nyújt nekik, és különböző ösztöndíjprogramokkal segíti őket.

Az Európát sújtó bevándorlási válság ügyében Gallagher érsek a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. A magyar tárcavezető azonban rámutatott: a szolidaritásnak nemcsak a bevándorlók befogadása az egyetlen megnyilvánulási formája, hanem a határok megvédése és a háborús területekkel szomszédos országok, köztük Libanon, Jordánia vagy a kurd térség támogatása is. Szijjártó Péter Magyarország korábbi álláspontját megerősítve a találkozón leszögezte: a magyar állam nem fog befogadni senkit a kötelező európai uniós betelepítési kvóta alapján.

A szentszéki külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen Szijjártó Péter szóba hozta a határon túl élő magyar katolikus közösségek ügyét, amellyel kapcsolatban még folytatódni fog a párbeszéd.

A magyar tárcavezető Rómában a nap folyamán Ertharin Cousinnal, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvezető igazgatójával is találkozott. A megbeszélésen elhangzott, hogy a bevándorlási válság megállításának egyik legfontosabb módja, hogy a háború és szegénység által sújtott térség lakói minél közelebb tudjanak maradni otthonukhoz, amihez elengedhetetlenek az élelmezési programok. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország támogatja a WFP azon erőfeszítését, hogy az élelmezési támogatást iskoláztatással és munkahelyteremtéssel kössék össze.

A külgazdasági és külügyminiszter olasz üzletemberekkel – az élelmiszeripar, biztonságtechnika és autóipar képviselőivel – is tárgyalt. Szijjártó Péter elmondta, hogy Olaszország az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén meghaladja majd a 8 milliárd eurót (2460 milliárd forintot). Hozzátette: Magyarországon jelenleg 894 olasz vállalat van jelen, amelyek 12 600 magyar embernek adnak munkát.

A külgazdasági és külügyminiszter péntek délután Pier Ferdinando Casinivel, az olasz szenátus külügyi bizottságának elnökével folytat megbeszélést.