Ferenc pápa Európa szegényeivel találkozott a Vatikánban

Bocsánatot kért a szegényektől elforduló keresztényekért Ferenc pápa, aki egész Európából érkezett hatezer rászorulóval találkozott a Vatikánban pénteken, közöttük több mint nyolcvan magyar zarándokkal is.

A Szent Márton ünnepnapján a vatikáni audienciateremben tartott találkozón Ferenc pápa spanyol nyelven mondott rögtönzött beszédében kijelentette, bocsánatot kér a szegényektől elforduló keresztényekért. “Bocsánatot kérek az Evangéliumot nem olvasó keresztényekért, bocsánatot kérek tőletek minden egyes alkalomért, amikor egy keresztény egy szegénnyel szemben elfordul” – fogalmazott Ferenc pápa.

Hangsúlyozta, hogy nem csak a katolikusoknak, hanem minden kereszténynek egy, a szegényekért cselekvő egyházat kell akarnia.

Fotó: EPA/Alessandro Di Meo

 

Hozzátette, a szegények nem rabszolgák és nem méltóság nélküli emberek. “A szegények az egyház szívében vannak” – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő úgy fogalmazott, a szegények egyben példaképek is, mivel “amikor nagy gazdagságot birtokolsz, megfeledkezel a szegényről, amikor szegény vagy, kezet tudsz nyújtani a szenvedőnek”.

A találkozó végén Ferenc pápa néma imát mondott az őt körülvevő zarándokokkal, akik az egyházfő vállára tették a kezüket vagy pápai ruháját fogták meg.

Budapestről negyvenen érkeztek Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes és az általa alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérőivel. Egyikük ajándékot is adott át a pápának. Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről, valamint Kemenesfalváról további negyvenen érkeztek a szombathelyi egyházmegyei Karitász vezetésével. A magyar zarándokcsoport tagjai felemelőnek és egyedüli élménynek nevezték a Ferenc pápával való találkozót.

A hatezer résztvevő szombaton a római városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában imavirrasztáson vesz részt, majd koncerten Ennio Morricone karmester vezénylésével. Vasárnap Ferenc pápa mutat be nekik szentmisét a Vatikánban.

A Ferenc nevet választó katolikus egyházfő megválasztása óta a társadalom peremén élő, a kortárs társadalom és kultúra által “selejtezett” embereket felkaroló egyházat hirdeti. A november 20-án lezáruló irgalmasság szentéve utolsó találkozóját Ferenc pápa a fedél nélküliekkel, rászorulókkal, szegényekkel tartja, ahogyan tavaly is – a szentév kezdetén – a Szent Péter-bazilika szentkapujának megnyitása után az első útja a legnagyobb római menhelyre vezetett.

Ferenc pápa zuhanyzókat állított fel a Szent Péter tér szomszédságában, menhelyet nyitott a Vatikán közelében, és folyamatosan pénzadományokkal segíti a Rómában és a világ számos részén az utcán élő embereket.