Hallásvizsgáló készüléket kap több szülészeti osztály

 

Újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges modern hallásszűrő készülékeket adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke hétfőn Budapesten. Tizenhat budapesti és Pest megyei szülészeti osztály kap a készülékekből, tizenkét kórház a gyermekmentő szolgálat adománya révén, négy pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetéséből.

Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte a koragyermekkori intervenció fontosságát, hiszen a születési rendellenességek, károsodások annál jobban gyógyíthatók, fejleszthetők, minél korábban kiderülnek.

Ezért is fontos az a rendelet, amely szerint már a szülészeti osztályon át kell esnie az újszülöttnek az első hallásvizsgálaton - emelte ki a miniszter. Balog Zoltán elmondta, a minisztérium európai uniós forrásból 170 millió forintot fordított a készülékek beszerzésére.

Edvi Péter elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat saját gyűjtéséből több mint 34 millió forint gyűlt össze erre a célra. Hozzátette: az Emmi uniós pályázati pénzből valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket, a központi régióban, Budapesten és Pest megyében azonban nem lehetett pályázatot kiírni. Ezért gondolták azt, hogy gyűjtésükkel ezt a térséget célozzák meg.

Budapest, 2015. november 17. Egy koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Budapest, 2015. november 17.
Egy koraszülött csecsemő a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Így már valamennyi olyan magyarországi kórháznak, amelyben van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum, lesz az újszülöttel és a csecsemők vizsgálatához szükséges hallásszűrő készüléke.

Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke arról beszélt, hogy a kormányzat prioritásként kezeli az újszülöttellátást, és ennek, valamint a szakmai összefogásnak is köszönhetően az elmúlt években húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon. Ez példátlan eredmény a magyar egészségügyben - hangsúlyozta a szakember, aki szerint ezen a területen olyan stratégiai lépések születettek, amelyek képesek voltak megmenteni újszülöttek életét.

A hallásvizsgálatról Szabó Miklós azt mondta, hogy a veleszületett halláskárosodást, ha nincs műszer, csak nagyon későn veszik észre a szülők és a szakemberek, ez pedig nagyban kihat a gyermek további fejlődésére.

Magyarországon évente kilencvenezer gyermek születik, közülük ötszázan halláskárosodással jönnek világra, azonban a műszereknek köszönhetően már minden csecsemőt meg tudnak vizsgálni, így megvan a lehetősége annak is, hogy időben kezeljék őket - mondta Szabó Miklós.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint a gyermekmentő szolgálat és a minisztérium adománya révén a közép-magyarországi régió intézményeiben is megtörtént az esélyteremtés a korszerű hallásszűrő készülékek révén.