LMP: rettegésben tartják a közszférát

 

A Lehet Más a Politika (LMP) azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra, pontosan mekkora leépítést tervez a közszférában, milyen tanulmányokra alapozzák a leépítést, és a bürokráciában dolgozókon túl mennyi orvost, ápolót és tanárt bocsátanának el - mondta Gál József, a párt szóvivője vasárnap a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A szóvivő szerint a kormány hónapok óta “ködösít” azzal kapcsolatban, hogy a közszférából hány embert tervez elbocsátani, eddig 10 ezer és félmillió közötti számokat emlegettek.

Gál József, az LMP szóvivője. MTI Fotó: Mohai Balázs Gál József, az LMP szóvivője. MTI Fotó: Mohai Balázs

"A kormány több százezer állami alkalmazottat tart így rettegésben, akik nem tudják, hogy mikor éri el őket a kormány államtalanítási ámokfutása" - hangsúlyozta.

A legnagyobb probléma az, hogy az elbocsátásokra valójában nincs is szükség, hiszen a magyar közszféra mérete európai összehasonlításban átlagosnak mondható. A probléma inkább az, hogy nem a közszférában dolgoznak sokan, hanem a versenyszférában kevesen - tette hozzá.

Az LMP szerint nincs szükség elbocsátásokra, sokkal inkább a létszámhiány megoldásán kellene dolgoznia a kormánynak, amihez például béremelésre, illetve adó- és járulékcsökkenésre lenne szükség, elsősorban a minimálbérből élőknél.