A Moody's már másfél éve meghozhatta volna a döntést a szakértő szerint

 

Jó döntést hozott a Moody's Investors Service, amikor visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, azonban ezt már másfél éve megtehette volna - hangoztatta Csaba László közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A szakértő azt mondta: ez jelzést ad a befektetőknek arról, hogy érdemes Magyarországra jönniük. Kiemelte: a statisztikák nem támasztják alá azt a vélekedést, amely szerint “menekülnek” a befektetők az országból. Úgy fogalmazott, hogy aki már “itt van, itt marad”.

Ami lényeges, hogy új befektetők szintén érkezzenek, ezt segítheti elő a hitelminősítő döntése, mert erre nagyon figyeltek - nyilatkozta Csaba László.

Csath Magdolna közgazdász a műsorban azt mondta, hogy a Moody's Investors Service-nek a magyar gazdaság 2-2,5 százalékos növekedési ütemét prognosztizáló becslése konzervatív, mert ennél valószínűleg nagyobb lesz a növekedés a következő években.

Arról is beszélt, hogy olyan tőkét kell bevonzani, amely jól fizető, innovatív munkahelyeket teremt, ugyanis nem összeszerelő üzemekre van szükség. Nagyon fontos a beruházás az oktatásba, a tudásba, mert "ez hozhatja el a gazdagságot" - hangsúlyozta Csath Magdolna.