Tapadós nők magyarországi története

 

Érdekházasodni akaró fiatal nőkről és magyarországi kémkedésről is szól a német ZDF televízió új sorozata. A filmkészítőknek nem volt nehéz dolga, amikor az egykori NDK-t keresték Magyarországon.

Valódi magyarországi kémtörténeteken és NDK-s életstratégiákon alapuló filmet rendelt a német közszolgálati ZDF televízió. A három hónapos forgatás a múlt hét végén fejeződött be Zalacsányban.

A történet 1986-ban játszódik, abban az évtizedben, amikor a felosztott Németország két felének állampolgárai a Balatonnál tudtak leginkább szabadon találkozni, vagy legalábbis azt gondolták. A Stasi, a keletnémet titkosszolgálat ugyanis itt is figyelte őket. Erről az időszakról egyébként nem csak a mostani film szól, hanem Balatoni brigád címmel könyv is megjelent róla.

Balatonfüred, 1976. augusztus 29. MTI-képaláírás: A meteorológiai nyár utolsó vasárnapján hazai és külföldi kempingezők találkoztak a balatonfüredi táborban, hogy jó hangulatban búcsúztassák a nyarat. MTI Fotó: Fényes Tamás

Mézes kisasszonyok

A ZDF számára készített film címe Honigfrauen, ami talán mézes kisasszonyoknak fordítható, ám ez önmagában csak egy érdekes szókapcsolat, a történet nélkül nem derülne ki belőle a lényeg. A szójáték valódi jelentéséről Ben Verbong, a sorozat holland származású rendezője elmondta, a cím finoman arra utal, hogy az egykori NDK-s lányok mennyire tapadtak a nyugatnémet vagy akár magyar férfiakra, annak reményében, hogy házasságot kötve otthagyhatják Kelet-Németországot.

Illusztráció - Siófok, 1981. július 30. A Balatonban fürdik külföldi szakmunkástanulók egy csoportja, akik a SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa) egyik üdülőjében töltik a vakációjukat. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

A fikciós történet szerint az NDK-ból, Erfurtból származó huszonéves testvérpár, Catrin és Maja először nyaral a Balatonnál, ahol a keletnémet titkosszolgálat, a Stazi ügynökei árgus szemekkel figyelik a hazájukból érkezett turisták és a nyugati vendégek kapcsolatait.


A Honigfrauen című ZDF-film - Szombat reggel

Magyarország még hasonlít az NDK-ra

Daniel Mann, a film német producere – aki egyebek mellett Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című filmjénél is hasonló feladatkörben dolgozott – azt mondta, nem volt nehéz megtalálni Magyarországon az 1980-as évekre emlékeztető helyszíneket. Németországban ugyanakkor már nem sikerült olyan lakótelepet találni, ami a harminc évvel ezelőtti Erfurtot idézte volna, ezért az ott játszódó jeleneteket is Magyarországon, Békásmegyeren rögzítették.

A háromrészes tévésorozat magyar gyártója a Filmteam Kft., amelyhez egyebek mellett Mészáros Márta bemutatás előtt álló filmje, az Északi fény vagy az utóbbi évek egyik legsikeresebb mozija, a Liza, a rókatündér köthető.

A német kémsorozat főgyártásvezetője, Iványi Petra a forgatási helyszínekről azt mondta, hosszú időt töltöttek Fonyódon, ahol korabeli kempinget alakítottak ki a Balaton parton, majd zárásként másfél hónapig a zalacsányi Batthyány Kastélyszállóban készült a produkció. Mindezen felül rövid ideig Keszthely, Tihany, Balatonföldvár és Kapolcs is szerepelt a forgatási helyszínek között, trabantos-porschés lakodalmi menetnek vagy éppen autós üldözésnek helyet adva.

A horvát színész jól beválik magyarnak

A két fiatal főszereplőt Sonja Gerhardt és Cornelia Gröschel alakítja, mindketten tizenéves koruk óta filmeznek, az anyát megformáló Anja Kling pedig évtizedek óta az egyik legfoglalkoztatottabb német filmszínésznő, a magyar nézők talán A zűrhajó című paródiából emlékezhetnek rá.

A magyar szállodaigazgatót, Tamást egy horvát származású színész, Stipe Erceg alakítja, aki 2011-ben Liam Neeson mellett szerepelt a Berlinben játszódó Ismeretlen férfi című produkcióban. Filmográfiája szerint többször is megformált már magyar karaktert, például a Tetthely német krimisorozatban. A magyar színészek közül mások mellett Gryllus Dorka, Csőre Gábor és Kapácsy Miklós szerepel a német filmsorozatban, de több száz statiszta is közreműködött az elkészítésében.