Népirtásnak minősítenék a keresztényüldözést

 

A keresztényüldözés elítéléséről szóló határozati javaslat kerül a parlament elé, ami népirtásnak minősíti a folyamatot - jelentette be Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A javaslat egyrészt minden humanitárius segítség megadását javasolja Magyarország részéről, másrészt felszólítja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy lépjen fel a keresztényüldözés elkövetői ellen – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Azt mondta, hogy miközben száz évvel ezelőtt minden negyedik ember keresztény volt a Közel-Keleten, ma csupán minden 33. az, a második világháború után például még 4,7 millió keresztény élt Irakban, ma csak 200 ezer. Nyolcvan országban 200 millió embernek van veszélyben az élete keresztény hite miatt - sorolta.

Magyarországnak kötelezettsége, hogy minél több humanitárius akcióban vegyen részt, ezért 3 millió eurót biztosított a keresztény közösségek megsegítésére, és egy háromemeletes iskolát épít az iraki Erbilben - mondta az államtitkár.

A KDNP alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című szerdai műsorában ehhez hozzátette: az iszlamisták sokszor teljes keresztény településeket gyújtanak fel, és nemcsak a Közel-Keleten, hanem Észak-Afrikában is, ami etnikai tisztogatás.

Az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslathoz hasonló döntéseket hozott már Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió is - jelezte.

A magyar humanitárius segítség egyik része lehet az, hogy ösztöndíjakkal segítenek iraki és szíriai keresztény fiatalokat, hogy Magyarországon fejezhessék be tanulmányaikat - nyilatkozta az államtitkár.