Lefagynak a magyar poloskák

 

Rovarinvázió van az országban, poloskák és katicák jelentek meg a lakásokban. Idén a korábbiaknál is több gondot okoznak. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint az invázió nem tart már sokáig, mert jönnek a fagyok.

Rendkívüli mértékben szaporodtak el a harlekin katicák az országban. De nemcsak ezek a bogarak keserítik meg az emberek életét, hanem barna színű poloskák is feltűnnek szinte mindenütt. Mindenhova bemásznak, de főként a melegebb helyeket keresik.Bár az emberre nem veszélyesek, sok kellemetlenséget tudnak okozni. Például az sem mindegy, hogyan fogjuk meg őket.

A Magyar Természettudományi Intézet kutatója 2008-ban Szigetszentmiklóson bukkant rá az első hazai harlekinkatica példányra. Merkl Ottó hozzátette: néhány év alatt az egész országban elterjedtek ezek a rovarok. És nemcsak az éghajlatváltozás miatt.

A márványos címeres poloska és a harlekinkatica Ázsiából jött, a zöld színű vándorpoloska viszont Afrikából - magyarázta a szakértő. De nem a felmelegedés miatt vannak itt, ahogy azt sokan gondolják. A bogarakat az ember hozta be Európába és olyan jól érezték magukat, hogy elárasztották az egész kontinenst.

Telelésre készülő, hatalmas rajokban vonuló harlekinkaticák. MTI Fotó: Nagy Lajos Telelésre készülő, hatalmas rajokban vonuló harlekinkaticák.
MTI Fotó: Nagy Lajos

 

Bár a harlekin katicákkal eredetileg a kártevők ellen próbáltak védekezni Európában, mára a folyamat a visszájára fordult. Kiszorítja az őshonos fajokat, így a természetben már inkább károkat okoz. A poloskák és a katicák ellen a lakásokban csak nehezen lehet védekezni, a szakemberek szerint a jól záró szúnyoghálókon nem tudnak átmenni. Jelentősen pedig csak akkor fog csökkenni a számuk, ha hosszantartó, fagyos tél követi az enyhébb őszt.

 

Kapcsolódó tartalom