Feléledt a Szláv testvériség

 

Közös hadgyakorlatot tart Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország Szláv testvériség fedőnévvel. A kéthetes akcióban a szerb és a fehérorosz katonák mellett az orosz légierő különleges egységének mintegy 150 katonája vesz részt egyebek mellett terrorelhárítási gyakorlatokban vesznek részt, valamint egy esetleges nagy erejű légitámadás elhárítását gyakorolják. Szerbiának mintegy hatvan országgal van katonai együttműködési megállapodása és részese a NATO Partnerség a békéért programjának, de Belgrád katonailag semleges akar maradni, azaz sem a keleti, sem a nyugati katonai tömbhöz nem akar csatlakozni.

Szláv testvériség 2016 fedőnévvel kéthetes közös hadgyakorlatot kezd Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország szerdán Belgrád közelében. Az akcióban – a Vecernje Novosti című szerb napilap keddi beszámolója szerint – a szerb és a fehérorosz katonák mellett az orosz légierő különleges egységének mintegy 150 katonája vesz részt. Az oroszok emellett három páncélozott járművet, egy pilóta nélküli repülőgépet és négy quadot is Szerbiába szállítanak a gyakorlat idejére.

MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A szerb, az orosz és a fehérorosz katonák az akciók keretében terrorelhárítási gyakorlatokban vesznek részt, valamint egy esetleges nagy erejű légitámadás elhárítását gyakorolják - közölte a szerb hadsereg. A gyakorlat az egy évvel korábbi akció folytatása, amelyet Oroszországban tartottak, és ahol szárazföldi, légideszantos és légelhárító egységek vettek részt. Szerbiában két éve volt hasonló, szerb-orosz hadgyakorlat.

Szerbiának mintegy hatvan országgal van katonai együttműködési megállapodása. Szerbia részese a NATO Partnerség a békéért programjának, ugyanakkor az ország vezetői többször is hangsúlyozták, hogy Belgrád katonailag semleges akar maradni, azaz sem a keleti, sem a nyugati katonai tömbhöz nem akar csatlakozni. Az uniós tagjelölt Szerbiát ugyanakkor történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz.