Legalizálják az engedély nélkül fúrt kutakat

A gazdák 2018 végéig büntetés nélkül jelenthetik be illegálisan fúrt kútjaikat.

Korábban a kútfúrás feltételei rendkívül szigorúak voltak: a vízbázisok védelme érdekében a vízügyi hatóságok nehezen adtak a engedélyt a kútfúráshoz, másrészt támogatás híján rendkívül sokba került korábban egy-egy kút fúrása. Most viszont öntözésfejlesztésre támogatási keret is rendelkezésre áll.

A korábbi, túl szigorú feltételek miatt sok termelő nem kapott, vagy nem is kért hivatalosan vízjogi engedélyt, hogy kutakat fúrhasson az ültetvényein. Sokan ezt kényszerűségből úgy oldották meg, hogy engedély nélkül fúrattak kutakat, hiszen öntözés nélkül ma már a gazdálkodás elképzelhetetlen és kockázatos.

 

Az öntözési anomáliák feloldásának egyik fontos lépése, hogy a gazdák szankciók nélkül most bejelenthetik az eddig illegálisan fúrt kutakat.

Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke elmondta: a változtatás azoknak az esélyét növelné, akik azért nem kaptak engedélyt, mert rossz víztesten szerettek volna beruházni, a kamara tervei között szerepel éppen ezért egy hatástanulmány elkészítése. Az engedély nélkül fúrt kutak legalizálásával Rácz Imre szerint várhatóan meglódul az öntözés-fejlesztési támogatások igénybevétele.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint öntözéssel a jelenlegi hozamok 30-40 százalékkal is növelhetők.