Orbán Balázs: Renzi csak fenyegetőzik

 

A Századvég kutatási igazgatója szerint Mattheo Renzi olasz miniszterelnök azon kijelentése, hogy az olasz kormány "kész megvétózni az Európai Unió költségvetését" is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában, csak puszta fenyegetés.

Orbán Balázs csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt hangoztatta, jelenleg azzal foglalkozik mindenki, hogy mit kezdjenek az Európába érkezett migránsokkal. Ezt a gondolkodást azonban meg kellene fordítani, kifelé kellene figyelni, külügyi, hadi, diplomáciai, infrastrukturális fellépésre lenne szükség az érkezők számának csökkentéséhez.

A szakértő a Calais-i menekülttáborról elmondta, azoknak nyújtott menedéket ez a tábor, akik nem akartak együttműködni a francia hatóságokkal és nem akartak Franciaországban maradni. Időközben azonban olyan kiterjedésűvé vált, hogy már nem tartható fenn tovább.

Elmondta azt is, a calais-i tábor egy Nagy-Britannia és Franciaország között kötött határvédelmi egyezmény miatt alakult ki, amely alapján a britek francia oldalon, a franciák pedig brit oldalon ellenőrizték a határt, az egyezményből pedig Franciaország került ki vesztesként.