A nemi szervekre koncentrál a fiatalságipar

 

Vérrel és zsírral is változtathatnak már a megjelenésükön a külsejükkel elégedetlenek. Új trendek jellemzik a szépészeti eljárásokat, változnak a módszerek és bővül a kiválasztott testtájékok sora. Az utóbbi évek fejleménye az is, hogy a plasztikai beavatkozások jelentős részét nem sebészek végzik.

A Drakula-terápiáról és a zsír felhasználásáról szól az esztétikai beavatkozások jövője, az új eljárások Magyarországon is egyre terjednek – mondta a hirado.hu-nak Dr. Traub Alfréd. A Magyar Plasztikai Sebész Társaság vezetőségi tagja szerint egyre bővül a külsejükkel elégedetlen emberek számára kínált szépészeti kezelések listája, az egyik legígéretesebb irányt pedig a saját szövetes eljárások jelentik.

Különleges koncentrátummal fiatalodnak

Néhány éve Magyarországon is elérhető az úgynevezett Drakula-terápia, amelynek lényege, hogy a pácienst a saját vérével próbálják fiatalosabb megjelenésűvé tenni. Egyes hirdetések szerint ez az arcfiatalítás legtermészetesebb módja, a vérkészítmény stimulálja és megújítja a bőrt. Az eljárás során centrifugálják a páciens vérét, így kivonják belőle a plazmát, amely nagy mennyiségben tartalmaz vérlemezkéket, fehérjéket, növekedési faktorokat és őssejteket.

A koncentrátumot apró tűszúrásokkal a bőrbe fecskendezik, általában az arcba, de más testtájékokon, fenéken, nyakon, dekoltázson, kézfejen, mellen és a fejbőrön is használják. A kinyert anyag serkenti a rugalmas rostok képződését, hidratálja a bőrt, és mivel szervezettől idegen anyagokat nem tartalmaz, allergiás reakciót nem vált ki. A kezelések árában nagy a szórás, van 100 ezer forintért ajánlott 20 perces kezelés és ennek majdnem háromszorosáért kínált, arcon és nyakon végzett Drakula-terápia is.

A gyógyító zsír

Ugyancsak egyre népszerűbb, és nagy jövő előtt áll a saját zsír felhasználása, amely alakformálásra, de gyógyításra is alkalmas lehet – mondta Traub Alfréd. Például a kövérnek ítélt csípőről eltávolított zsírt betölthetik a kicsinek ítélt mellhez, vagy a test valamely más részére, főként az arcbőr alá ráncok ellen.

Illusztráció. (Reuters) Illusztráció. (Reuters)

Az eddigi – jellemzően külföldi – eredmények alapján úgy tűnik, nem csak szépészeti, hanem gyógyító terápiák során is jól alkalmazható a saját zsír. Ez a szövet is tele van jótékony anyagokkal, valamint őssejteket is tartalmaz, így többek közt törött csontok, hegek és fekélyek mellé is befecskendezik – hangsúlyozta. Felhívta azonban a figyelmet, hogy tudomása szerint a magyar szakemberek egyelőre óvatosan nyúlnak az új módszerhez, amellyel még viszonylag kevés a tapasztalat, csak olyan eljárásokat alkalmaznak, amelyek már bizonyíthatóan beváltak.

A másik hot topic 

Nem csak a terápiák bővülnek, változnak, hanem a szépészeti beavatkozásokhoz kiválasztott testtájékok listája is. A mell- és az orrplasztika továbbra is a leggyakrabban végzett műtétek közé tartoznak, de ezek száma stagnál. Nagyot nőtt viszont az intimplasztikák száma. A zsírtöltés mellett, a fiatalság- vagy szépségiparnak ez a másik „hot topicja” – mondta Traub Alfréd.

Ma már Magyarországon is több privát szolgáltató ajánl nemi szerveken végzett operációkat, nőknek és férfiaknak is. A műtétek jellemző okai közé tartozik, hogy a páciens túl tágnak találja hüvelyét, túl nagynak a szeméremajkait vagy férfiak esetében túl kicsinek a péniszét.  A célok között lehet a jobb szexuális élet, a nemi szerv szebb, fiatalosabb megjelenése, a könnyebb tisztálkodás, sportolás.

A szépészeti beavatkozások kapcsán elmondható, hogy többségében nők veszik igénybe a szolgáltatásokat, de kissé nő a férfiak száma is – tette hozzá.

Már nem a sebészeké a főszerep

A szakember hangsúlyozta, bár a fiatalosabb külsőre vágyók részéről folyamatosan nő az igény az esztétikai beavatkozásokra, ezeket ma már csak kisebb részben végzik plasztikai sebészek. Az évente tízezres nagyságrendben érkező megrendelések többségét egyéb orvosi szakágak képviselői, bőrgyógyászok, fül-orr-gégészek, urológusok, fogorvosok teljesítik. A növekmény is főleg az ő munkájukból adódik, a sebészek által végzett műtétek száma alig nő, vagy inkább stagnál, a teljes átalakító, vagyis nemváltó operációk száma pedig elenyésző – tette hozzá.

A magyar orvosok viszonylag óvatosak

Traub Alfréd szerint a szépségiparban dolgozó magyar orvosok döntő többsége megbízható, jól felkészült szakember, akik semmivel sem rosszabbak, mint nyugati kollégáik. A különbség inkább abban van, hogy a magyar orvosok általában óvatosabbak, jellemzően csak akkor alkalmaznak egy módszert, ha az kétségtelenül jó eredményt ad. Ezzel szemben vannak külföldi országok, ahol szállodai szobákban végeznek esztétikai beavatkozásokat nem eléggé bejáratott módszerekkel.

A plasztikai sebész társaság vezetőségi tagja szerint rossz példák persze Magyarországon is akadnak, egyes orvosok – ők a kivételek – hajlandók meggondolatlan páciensek túlzó kéréseit is teljesíteni, és kockázatosabb eljárásokat alkalmazni. Megjegyezte, hogy volt olyan celeb, aki őt is több alkalommal megkereste, de etikai okokból nem vállalta a kért műtéteit – más azonban igen. A páciens később könyvet írt, amelyből az derült ki, megbánta a túlzásba vitt plasztikáztatást, és most már örülne, ha annak idején nem talált volna ennyire „bevállalós” orvosokat.