Felkészült a hajléktalanellátás a krízisidőszakra

 

A hajléktalanellátásban a november és az április közötti krízisidőszakot egy külön programmal támogatja a kormány. Ennek az a lényege, hogy az év közben már nyitva álló szolgáltatásokra kapnak a szervezetek forrásokat – jelentette ki Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Az utcán élők száma viszonylag fix, stabil. A magyarországi ellátórendszer képes lenne számukra szállást biztosítani, ezek az emberek azonban az utcán akarnak élni. A szakember azt vizsgálják, miért, és az okokat próbálják megszüntetni – tette hozzá.

A hajléktalanellátásban alapvetően három feladatot kell elvégezni: ügyelni kell a megelőzésre, a hajléktalanok gondozására és a kivezetésre. Jó hír, hogy programok indultak a kivezetésre is. Uniós támogatással például lakhatást biztosítanak az utcán élők számára. Ez egy olyan – 1,7 milliárd forintos – támogatás, amivel az érintettek megkezdhetik az önálló életüket – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Elmondta azt is, hogy az ellátóhelyek létrehozhatnak úgynevezett külső férőhelyeket is.

hangsúlyozta: a lakhatásnak és a foglalkoztatásnak együtt kell mozognia ezen a területen. A Belügyminisztériumnak van egy foglalkoztatási alprogramja – közfoglalkoztatási specialitással -, melyben rengetegen nyernek munkát, s az egy szerzett jövedelemből már meg tudják fizetni a lakhatás költségeit – magyarázta.