Hatvan éve történt: 1956. október 26.

 

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.

1956. október 26-tól kezdődően néhány napig – mint azt az MTI később közölte – az események „nem tették lehetővé, hogy az MTI a szokott módon (…) tájékoztassa a párt és a kormány vezetőit a bel- és külpolitikai hírekről.” Az MTI ma hozzáférhető, 1956-os archívumában október 26-ára vonatkozóan csak a külföldi rádióadások és lapok híreiből készített, „Bizalmas” címkével ellátott összeállítások maradtak ránk.

Nagy Imre új kormányt ígér és tárgyalásokat a Szovjetunióval

A budapesti rádió éjszakai híradása szerint Nagy Imre miniszterelnök a borsodi munkásküldöttséghez intézett válaszában megígéri, hogy a Hazafias Népfrontra támaszkodva új kormányt alakít. Felszólítja a munkásokat, hogy folytassák munkájukat, mert az életszínvonal növelése miatt szükség van a termelés emelésére.

Budapest, 1956. október 28. Nagy Imre miniszterelnök rádiónyilatkozata az új kormány megalakulásának napján. MTI Fotó: Bojár Sándor Budapest, 1956. október 28. Nagy Imre miniszterelnök rádiónyilatkozata az új kormány megalakulásának napján.
MTI Fotó: Bojár Sándor

Az MTI bizalmas jelentése szerint Nagy Imre azt is közli: tárgyalásokat kezd a Szovjetunióval arról, hogy vonják ki a szovjet csapatokat Magyarországról.

Az ellenforradalmárok és a provokátorok kis csoportjához csatlakozott budapesti munkások elkeseredését „rendkívüli módon megnövelték a politikai és gazdasági tévedések” korábban, így történhettek meg az elmúlt napok tragikus eseményei – magyarázta a miniszterelnök rádióbeszédében.

Erőteljes lépések

Még nem állt helyre a távirati és a telefonos összeköttetés Budapesttel, így a „külvilág” szinte kizárólag a hivatalos források híreire tud támaszkodni.

Általában véve is nyugtalanság uralkodik még mindig a fővárosban.

Budapest, 1956. Tüzérségi ágyú roncsa és egy harckocsi leszakadt lövegtornya a Ferenc körút - Üllői út kereszteződésében 1956. október 24. és november 4. között. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó: Burghardt Ferenc Budapest, 1956. Tüzérségi ágyú roncsa és egy harckocsi leszakadt lövegtornya a Ferenc körút - Üllői út kereszteződésében 1956. október 24. és november 4. között. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.
MTI Fotó: Burghardt Ferenc

Péntek reggel a budapesti rádió felszólította a lakosságot, hogy egész nap maradjanak otthonaikban, mert „erőteljes lépések” lesznek a felkelés maradványainak felszámolására. A gyárak zárva maradnak, a közüzemek azonban működni fognak.

Bécs felől jönnek a magyarországi hírek

Magyarországról visszatért utazók beszámolóit közlik a bécsi lapok.

Egyikük elmondja, hogy szovjet tankegységek állították meg Veszprém közelében és azt mondták, hogy a várostól délre még mindig folynak a harcok. A harci zajból különösen a tankágyúk tüzelése volt kivehető – derül ki az elbeszélésből.

Egy másik beszámoló szerint míg Budapesten némileg csökkennek a harcok, más városokban egyre erősödnek: súlyos harc folyik Dél-Magyarországon is.

Mosonmagyaróvár, 1956. október 28. Az október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak temetése. MTI Fotó Mosonmagyaróvár, 1956. október 28. Az október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak temetése. MTI Fotó

Ugyancsak utazók értesülései szerint szovjet tankok és a magyar hadsereg egységei szállták meg Sopront, ahová csak különleges engedéllyel lehet bejutni.

Megszólal „a magyar nemzet felszabadító rádiója”

Bécsi rádióhallgatók pénteken reggel titkos rádióállomást fognak, amely magát „A magyar nemzet felszabadító rádiójának" nevezi. A rádió általános sztrájkra hívja a magyar munkásokat és követeli Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek kiszabadítását, magyar hercegprímási székbe való visszaültetését.

Az adó állandóan változtatja hullámhosszát, nyilvánvalóan azért, hogy elkerülje a kormány ügynökei által való felfedezést – jelenti bizalmasan az MTI.

Még több korabeli hír >>