Miért drága a magyar alma?

 

A fagy- és a jégkár miatt gyenge közepes az idei almatermés, de a felvásárlási árak még a tavalyinál is alacsonyabbak. Ugyanakkor drága a magyar alma a boltokban és az olcsó lengyel alma is nagy mennyiségben érkezik az országba.

A fagy- és a jégkár miatt gyenge közepes az idei almatermés. Harminc százalékkal marad el a gyümölcs mennyisége a szezon elején becsült 500 ezer tonnától. Hiába kevesebb az alma, a felvásárlási árak még a tavalyinál is alacsonyabbak.

Illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az orosz piaci embargó meghosszabbítása nem kedvez az almaágazatnak, külföldről nagy mennyiségű gyümölcs érkezik az országba. A gazdák olcsón tudják eladni az almát, a nagyáruházakban mégis drága a gyümölcs.


Kossuth Rádió, Hajnal-táj

A helyzet évek óta változatlan. Szabolcs-Szatmári termelők döbbenten látják, hogy a szupermarketekben 350 forint körül van az alma kilója, miközben tőlük 60 forintért veszik át, a léalmáért pedig 20 forint körüli árat kapnak.

Az egyik termelő szerint a magyar almatermelők versenyhátrányban vannak a külföldiekkel, leginkább a lengyelekkel szemben, és sem szakmai, sem politikai támogatást nem kapnak.

Rácz Imre, az Agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke az almaszürettel kapcsolatban elmondta: az elmúlt másfél- két hétben az eső akadályozta az almaszedést. Hozzátette: az ár nem változott, az idei évben pedig a minőség sem volt jó a jégverés és a tavaszi fagyok miatt.

Rácz Imre kiemelte: a termelőktől 60-70 forintért veszik át az almát, az üzletekben pedig három-négyszeres áron lehet megvásárolni. A göngyöleg és a szállítás, valamint a magas, 27 százalékos áfa is emeli a költségeket.

A telepítési kedv is nagyon visszaesett, a betakarításhoz is nehéz embert találni.

Kapcsolódó tartalom