Konzervet adományozunk, készételt kidobunk

Míg Magyarországon és a világon évente közel két tonna élelmiszer megy a szemétbe, addig sokan vannak, akik annak is örülnének, ha minden nap ételhez juthatnának. Egyre többen osztanak tartós élelmiszereket vagy meleg ételt.

Október 14-én több tonna élelmiszerrakomány érkezett az Élelmiszerbank raktárába, a szállítmányt rászorulók között osztják szét szerte az országban.

Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a FAO-val közösen minden évben szerveznek akciót, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy milyen pazarlás van a Földön. Mennyi a nélkülöző és éhező ember.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Október 16-án tartjuk az Élelmezési Világnapot. 1979-ben a Dr. Romány Pál vezette delegáció kezdeményezte a világnap bevezetését a FAO-nál annak érdekében, hogy felhívja a kormányok és az emberek figyelmét az éhezés elleni küzdelem és az aktuális élelmezési kérdések jelentőségére. Az esemény idei mottója: „a klíma változik – a táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell” volt.

Az élelmiszerbankból kapja a legtöbb adományt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) is. Vári Ferenc, a szervezet elnökségi tagja a műsorban elmondta, hogy a támogatások kiszállítását régiónként szervezik meg. Ez egy fontos kérdés, mert az adományok eljuttatás a rászorulókhoz is pénzbe kerül, az élelmiszeren kívül a fuvar is fontos hozzájárulás – tette hozzá.

Az Élelmiszerbank jelenleg egy applikáció tesztelésén dolgozik, amelyet uniós projekt keretében dolgoztak ki, és amely egy online platformot biztosít a felajánlások és a partnerszervezetek között. Ezen alkalmazás segítségével jut majd el az élelmiszer is a partnerszervezeteken keresztül, akik a fuvarozás szervezésében tudnak így részt vállalni. Egy kiépített hálózat, egy jól működő rendszer szükséges hozzá.

Budapest, 2006. október 16. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárában élelmiszereket rakodnak, amelyeket karitatív szervezeteknek adnak át a 27. élelmezési világnap alkalmából. MTI Fotó: Füzesi Ferenc

Élelmiszert pakolnak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárában a Nagycsaládosok Országos Egyesülete autójába (MTI Fotó: Füzesi Ferenc)

A készételmentés már sokkal nehezebb – folytatta Sczígel Andrea. Ehhez az EU nyújt iránymutatást, de a magyar élelmiszerbiztonsági szabályok ennél szigorúbbak. Így biztosítva, hogy soha senkinek ne legyen baja – tette hozzá az igazgatónő.

Az Élelmiszerbank és a Földművelésügyi Minisztérium létrehozott egy platformot, Az élelmiszer érték néven. Tagjai között kormányzati szférában és az élelmiszeriparban dolgozókat is megtalálhatunk. Célja, hogy a téma problémái minél szélesebb körben azonosíthatóak legyenek, illetve, hogy az adható javaslatok megoldásként szolgálhassanak. Az egyesületnél abban bíznak, hogy jövőre a fórumnak köszönhetően a készételmentés hazánkban is olyan szintre jut, mint a tartósélelmiszerek mentése.