Nőstény gorilla született San Diegóban

 

A nyugati síkvidéki gorilla alfajába tartozó anyát és újszülöttjét még senki sem közelítette meg. A kicsi a gondozók szerint kevesebb mint két kilogrammot nyomhat.

Nőstény bébigorilla született a San Diegó-i állatkertben. A kölyök szerdára virradóan látta meg a napvilágot és anyja, Kokomo karjában látták meg reggel a gondozók – mondta Peggy Sexton vezetőgondozó pénteken.

"Az újszülött gorillák nagyon aprók, anyjuk állandóan a mellkasukhoz szorítva tartják őket. Ezért gyakran csak a piciny arcukat, egy kilógó lábat vagy kezet láthatunk" - tette hozzá.

Egyelőre senki sem közelítette meg az anyát és gyermekét, de láthatóan mind a ketten jól vannak, a kicsi a becslések szerint kevesebb mint két kilogramm.

A gorillabébi - amely még nem kapott nevet - Kokomo és a szintén az állatkertben élő, Winston nevű hím első közös utódja. Kokomónak ez a hatodik kölyke, 1999-ben Oklahomában például ikreknek adott életet.

Anya és utóda a nyugati síkvidéki gorillák (Gorilla gorilla gorilla) fajába tartozik, amelynek tagjai Közép- és Nyugat-Afrika esőerdeiben élnek.

A gorillának két faja van, a nyugati és a keleti gorilla, mindkettőnek két alfaja ismert: a nyugati síkvidéki gorilla mellett a Cross-folyami gorilla, valamint keleti síkvidéki gorilla és a hegyi gorilla.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben, egy pedig - a keleti síkvidéki gorilla - végveszélyben van.