Egy hely, ahol Trump megnyerte a választást

A harmadik, egyben utolsó vitájára készül Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt. Szerda este van, a két aspiráns Las Vegasban, én pedig amerikaiak társaságában, Denver belvárosában egy bárban várom a “kezdősípszót”. Nem véletlen a sporthasonlat, de erről majd később.

Még két óra, nézek az órámra. Bár különösképpen nem kellene érdekeljen, ki nyeri az esti vitát, mégis az átlagosnál izgatottabb vagyok, jár az agyam, pörögnek a gondolatok. Clinton magabiztosan vezet, erről tanúskodnak a számok. Ha Trump nem villant valami nagyot este, még reménytelenebb, tulajdonképpen megfordíthatatlan helyzetbe kerül. Hiába van még 20 nap a választásig, hátránya ledolgozhatatlanná válik, még akkor is, ha sokszor állt már fel a padlóról.

Halloweenig viszont már csak tízet kell aludni, jut eszembe, a falon lógó csontvázakra ráeszmélve. A vitának azért ilyen vége nem lesz, nyugtatom magam. Bár idő még van bőven, jönnek az első vendégek. A hely nem túl nagy, szóval aki késik, az lemarad. Legalábbis az ülőhelyekről. Egy cowboykalapos hölgy tőlem jobbra, balra átellenben meg egy Trump-kitűzőt viselő középkorú férfi. Lassan-lassan megtelik a terem.

Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Sport és politika, egyre megy

Még egy óra. Csörögnek a söröspoharak és a tányérok, tele nachos-szal. Imádják az amerikaiak, mindenféle színben, méretben és ízben, a legváltozatosabb szószokkal nyakon öntve. Manapság nem létezik bár nélküle. Most már jó ötvenen vagyunk. Lévén, hogy az eseményt a Republikánus Párt helyi szervezete hirdette meg, erősen felülreprezentáltak a Trumpért szorítók. Közben felpillantva a tévére, érkezik az arénához az este két főszereplője.

A korosztály vegyes. Vannak fiatalok is, de talán többen jöttek el a középkorúak és az idősebbek közül. Afroamerikaiak és spanyolajkúak sehol. Hiába, itt is megjelenik a Trump-tábor összetétele. Már csak fél óra van a kezdésig, de ülőhely már nincs. Pedig ez “csak” egy politikai vita, ráadásul  volt már belőle kettő, gondolom én. Otthon effajta érdeklődést legfeljebb a sport, leginkább pedig a foci tud csak generálni.

“Az amerikaiak szeretnek közösségben lenni. Imádjuk a sportokat, de a politikát is, ahol ugyanúgy szoríthatunk a saját jelöltünkért, és drukkolhatunk az ellenféllel szemben, mint mondjuk az olimpián. Végül is elnökválasztás is négyévente van” – mondja kedélyesen az okokat boncolgató kérdésemre Adriana, a szomszédos asztaltól.

És valóban. Akárcsak a sport esetében, a “szurkolók” ezúttal is felvették a mezeiket, a sapkáikat, csak most éppen nem a Denver Broncos vagy a Colorado Rockies címere díszeleg rajtuk, hanem Donald Trump arcmása, esetleg a “Make America Great Again” szlogen. A “kezdősípszót” várva egyre feszültebbek az arcok. Bár fogy a sör, de nem oldja a feszültséget annyira, mint kellene. Érzik az itteniek is, hogy jelöltjüknek van nagyobb vesztenivalója.

Fotó: EPA/JOE RAEDLE

Taps, őrjöngés és pfújolás

Aztán végre belekezd Chris Wallace, az este moderátora. Hirtelen mindenki elcsendesedik. Már nem csörögnek se a tányérok, se az üvegpoharak. Érkeznek a jelöltek. Először Trumpot mutatja a kamera, mindenki tapsol, majd Hillaryt, de ekkor már pfújolnak az emberek. Hát igen, ahogy a sportban is, ugye. A következő percben a republikánus jelölt már a második alkotmánykiegészítésről beszél. A szabad fegyvertartás jogát nem lehet korlátozni, mondja, amivel a legtöbben egyet is értenek. Nagy nevetés tör viszont ki, mert Clinton is a támogatását fejezi ki ezzel kapcsolatban, amit a konzervatív szavazók nem hisznek el neki.

A két aspiráns között komoly vita alakul ki az abortusz kérdésében, ahogy az illegális bevándorlás kapcsán is. Trump szerint ki kell utasítani az Egyesült Államokból az országban jogtalanul tartózkodó migránsokat. Nagy örömujjongás a jutalma, az emberek ezt is megtapsolják. “Egyértelműen Trump a jobb eddig” – konstatálja egy mellettem ülő nő.

A feszültség továbbra is tapintható. Mindenki a tévéket bámulja, már nem eszik senki, csak a pincérnő érdeklődik olykor, hogy hozhat-e valamit. Clintonék összekapnak Vlagyimir Putyinon. Hillary szerint Trump az orosz elnök bábja, és a Wikileaks-szivárogtatás mögött is az oroszok állnak, amivel befolyásolni akarják az amerikai elnökválasztást. Trump gyorsan visszadobja a forró krumplit, nehogy az ő kezét égesse meg.

Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Egyszer fent, egyszer lent

A műsorvezető témát váltva rátér a gazdasági kérdésekre. Clinton javaslatát Obama korábbi terveihez hasonlítja, aminek hatalmas taps a jutalma Denverben. “Wallace jó”, hallom a hátam mögül. Nem úgy a következő pillanatban, amikor már mélyen hallgat mindenki, hisz Trump nőügyeire terelődik a szó. A milliárdos visszatámad, szerinte inkább Clinton e-mail botrányáról és az ahhoz köthető hazugságairól kellene beszélni. Ezzel lényegében mindenki egyetért körülöttem.

Rohan az idő, már fél óra sincs hátra. A Clinton Alapítvány ügyei kerülnek terítékre. Akkora pfújolás tör ki, hogy többen csitításba kezdenek, mert nem lehet hallani, mit mondanak az elnökjelöltek. A moderátor nem erőlteti tovább a témát, ezzel a korábbi kedvező megítélése átcsap ellenszenvbe, és rögtön kap néhány nyomdafestéket nem tűrő megjegyzést.

A következő percek eseménytelenül telnek. Bár a két elnökjelölt még gyűri egymást, de az emberek már kezdenek fáradni. Mégis kitartanak, senki nem megy sehová, hisz csak a vita miatt jöttek. Már csak néhány minutum van hátra. A moderátor egy-egy percet ad a két elnökaspiránsnak, hogy az utolsó szó jogán győzzék még meg a választókat. Clinton mondatait pfújolás követi, Trump zárásának viszont hatalmas taps a jutalma.

“Egyértelmű, hogy ki győzött” – mondja a velem szemben ülő Bob. Ezzel senki nem is vitatkozik, nyilvánvalóan Trumpra gondolnak. Egy nő szerint ez volt a legjobb vitája a három közül, de lehetett volna még keményebb Clintonnal, ám így is győzni fog novemberben.

Aztán amilyen lassan megtelt, most olyan hamar ürül ki a hely. A vita után percekkel már csak a keménymag marad, talán tucatnyi ember elemez és értékel még egy utolsó sör felett. A szervezők is szedelőzködnek. Hajtogatják a zászlókat és utoljára szedik szét a kartonból készült Trump-babát.