Az önvezető már képes lenne magát vezetni

Csak a kezelőszoftverre kell várni, és a Tesla autókon aktiválni lehet a teljesen automata módot. Nyolc kamera, 12 ultrahangos szenzor, egy radar és egy bivalyerős számítógép gondoskodik arról, hogy a kocsi tökéletesen tisztában legyen a környezetével.

Ha Elon Musk igazat beszél, kiváló önvezető rendszert alkotott a Tesla.

Az elektromos autókat gyártó cég honlapján közölte: kész a hardver, az autó innentől kezdve képes lesz emberi közreműködés nélkül is tájékozódni az úton.

Alább a friss videó:

Az autó környezetét nyolc kamera figyeli, teljes 360 fokban, amire ember sosem lenne képes. Az optikák ráadásul 250 méterre is ellátnak.

A járművet emellett 12 ultrahangos szenzor is védi, ezek a puha és kemény objektumokat, azaz tárgyakat és élőlényeket egyaránt érzékelik.

Erre elméletben a Tesla autókon most is elérhető „Autópilóta” funkció is képes, de a rendszer hatótávolságát megkétszerezték.

Tesla Autopilot (Forrás: Tesla Motors)

Tesla Autopilot (Forrás: Tesla Motors)

A hab a tortán a menetirányban pásztázó radar; ez sötétben, esőben és ködben is működik, ráadásul, még az autó előtt haladó járművön is átlát.

Ezt a temérdek információt fel is kell dolgozni, a Tesla új fedélzeti számítógépe pedig 40-szer erősebb lett, mint a korábbi verziók voltak.

Az önvezető csomag ugyanakkor elképesztően drága, 8 ezer dollárba kerül, szemben az eddig extraként rendelhető Autópilóta 3 ezer dollárjával.

A kezelőszoftver viszont még nem készült el teljesen, a Tesla, tanulva a korábbi hibákból éles, közúti tapasztalatok alapján finomítja a programot.

Ezért a sofőrök nem válthatnak teljesen automata módra. Cserébe Musk azt ígéri, ha egyszer éles lesz a rendszer, az szinte bombabiztos lesz.