Tízezer veszélyeztetett béka hullott el Peruban

Peru környezetvédelmi ügynöksége vizsgálatot indított, hogy kiderítse, milyen okok vezettek 10 ezer béka elhullásához, amelyek tetemét az ország déli részén lelték meg egy folyóban. Egy zöldszervezet a hatóságokat okolja, mondván, figyelmen kívül hagyták érveiket a régióba telepített szennyvízfeldolgozó kapcsán.

A Titicaca-tavi béka (Telmatobius culeus) kritikusan veszélyeztetett faj. Nagy testű, zöldes képviselői százainak tetemét találták meg a Coata-folyóban lebegve, minek folytán az Állami Erdőgazdálkodási és Vadvédelmi Szolgálat vizsgálatot indított.

A helyi lakosok meginterjúvolása és a begyűjtött minták alapján úgy hiszik, több mint 10 ezer béka pusztult el egy majd ötven kilométeres szakaszon.

A riadót egy zöldszervezet (Committee Against the Pollution of the Coata River) fújta meg, amely a hatóságokat okolja a folyó súlyos szennyezettségének figyelmen kívül hagyásával.

Tiltakozásul 100 békatetemet helyeztek el a regionális főváros, Puno központi terére.

Titicaca vízibéka. (Fotó: AFP)

Titicaca-tavi béka. (Fotó: AFP)

A békák kizárólag Dél-Amerika legnagyobb tavában, a Titicacában és mellékfolyóiban élnek. Bőrük számtalan redőbe fut – emiatt becenevük Titicaca-tavi herezacskó béka -, ami segíti légzésüket magashegyi élőhelyükön, az Andokban.

A fajt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kritikusan veszélyeztetettként tartja nyilván, vagyis populációja a kutatók becslései szerint az utóbbi 15 évben 80 százalékkal zsugorodott.

Mindebben szerepet játszhatott, hogy az emberek túl sok egyedet gyűjtöttek be fogyasztási célra, élőhelyük pusztul, a maradékot pedig a behurcolt fajok veszik el tőlük.