Az 1956-os emlékév tiszteletére átpalackoznak 150 üveg tokaji borkülönlegességet, a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, forradalmi évjáratú aszúkból. A nedűket laboratóriumban megvizsgálják, majd új üvegekbe töltik. Az 1956-os évjárat egyébként az évszázad egyik legjobbja volt.
Az italokat eddig Tolcsván őrizték, most pedig átszállították Bodrogkeresztúrra, ahol a Dereszla pincészetben történik az átpalackozás.
Először egy borszakértőkből álló bizottság kóstolja végig egyesével a 150 palack bort, majd ha átpalackozásra alkalmasnak találják, akkor egy membránon átszűrik és új üvegbe töltik.
Ilyen típusú munkát még soha nem végeztek eddig.
A bort állami rendezvényeken diplomatáknak, állami vezetőknek ajándékozzák majd - közölte Szakál István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.
Az 1956-os egyébként az évszázad egyik legjobb évjárata volt.