Spöttle: azonnal tiltsák le a SIM-eket!

A biztonságpolitikus szerint nem új dolog, hogy bűnözői körök nagy mennyiségben vásárolnak SIM kártyákat, és azokat továbbadják, akár terrorszervezeteknek is nagy haszonnal. A szolgáltatónak kellene figyelnie arra, ha valaki nagy mennyiségű SIM kártyát vásárol.

A Terrorelhárítási Központ összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be. Ezek közül hatot aktiváltak annak a hajléktalan férfinak a nevére, akinek nagyszámú mobiltelefon-előfizetése volt – közölte a TEK. A szervezet szerint a francia és a belga hatóságok nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra. Közben Törökországban terrortámadást sikerült meghiúsítaniuk a török rendőröknek.

A feltételezések szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspártnak volt a két képviselője az, aki felrobbantotta magát Törökországban, amikor rajtuk ütöttek. A Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) van egy szakadár szárnya, amely rendkívül militáns. A két terrorista is merényletre készült valahol Törökországban, nagy valószínűséggel politikusok, rendőrök vagy katonák ellen, elemezte a meghiúsított törökországi terrortámadást Georg Spöttle az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: ők ugyanannyira veszélyesek, mint például az Iszlám Állam, csak esetükben nem vallásilag, hanem politikailag motivált terrorizmusról van szó, önálló államot szeretnének Kurdisztán néven.

Meg kell szigorítani a SIM kártya vásárlást

Hét eleji hír, hogy 200 ezer SIM kártyát vásároltak egy hajléktalan férfi nevére. Most már úgy tűnik, hogy bizonyított, hogy az itt vásárolt mobiltelefonokat is használták azok a terroristák, akik Párizsban és Brüsszelben robbantottak. Georg Spöttle ezzel kapcsolatban azt mondta: nem új dolog, hogy bűnözői körök nagy mennyiségben vásárolnak kártyákat, és ezeket továbbadják – akár terrorszervezeteknek is nagy haszonnal. Nem érdekli őket, hogy ártatlan emberek ezáltal meghalnak, ők ebből élnek. Georg Spöttle szerint meg kell szigorítani a SIM kártya-vásárlást.

Arra a kérdésre, hogy kinek kellene feltűnnie, hogy valaki nagy mennyiségű SIM kártyát vásárol, a biztonságpolitikai szakértő azt mondta: a szolgáltatónak kellene erre odafigyelnie. Hozzátette: ugyanakkor nincs törvényi szabályozás erre.

Eddig 6-8 kártyát azonosítottak, amelyek bizonyíthatóan kapcsolódnak terrorcselekményhez. Georg Spöttle elképzelhetőnek tartja, hogy a többi kártyát is fogják használni. A szakértő szerint a szolgáltatónak ezeket a kártyákat le kellene tiltania, hogy se terroristák, se bűnözői körök ne tudják használni.