Sok nő akar határvadász lenni

Eddig 5300-an érdeklődtek a lehetőségről, 1510 pályázatot nyújtottak be, közülük 215-en nők.

A határvadásznak jelentkezők mintegy 15 százaléka nő – közölte az országos rendőrfőkapitány személyügyi helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Pozsgai Zsolt elmondta: eddig 5300-an érdeklődtek a lehetőségről, 1510 pályázatot nyújtottak be, közülük 215-en nők. Hangsúlyozta: aki rendőrnek jelentkezik, hivatást választ, már a kinevezésétől fogva életpályát tudnak kínálni a számára.

Szólt arról, hogy a toborzást szeptember 1-jén kezdték meg, a felvételi eljárás folyamatosan zajlik. A jelentkezők fizikai, pszichikai és alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, s ha kifogástalan az életvitelük is, egy kéthónapos alapképzést kapnak. Már az alapképzés időtartama alatt megilleti őket munkabér, ez bruttó 150 ezer forint. Ha teljesítik az alapvizsgát, rendőr őrmesterként már 220 300 forintos bruttó alapbért keresnek.

A jelentkezőkkel 12 hónapos próbaidőt kötnek ki, ez idő alatt kiderül mindenkiről, hogy alkalmas-e erre a hivatásra, illetve ő maga is eldöntheti, valóban ezt a pályát képzeli-e el.