1,7 milliárd jut óvodai, iskolai szociális segítő tevékenységre

Család- és gyermekjóléti központok jelentkezhetnek arra az 1,7 milliárd forint keretösszegben kiírt pályázatra, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a Fejér megyei Sárbogárdon.

Czibere Károly elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében meghirdetett pályázatra egészen 2018 közepéig lehet pályázni, és központonként 18-40 millió forintot lehet elnyerni. A pályázatok benyújtása folyamatos, az első határidő október 12-e lesz – tette hozzá.

A programba bevont, teljes munkaidőben foglalkoztatott, főállású szakembereknek ismerniük kell az érintett családok szociális helyzetét, időben jelezniük kell a gondokat, megelőző programokkal pedig a veszélyeztetettség kialakulását kell megelőzniük.

Megjegyezte, hogy a szakemberek folyamatosan kapcsolatot tartanak a családokkal, a pedagógusokkal, a gyermekjóléti szolgálattal, és a jelzőrendszerben jelzik az esetleges problémákat.

Az államtitkár a korai felismerést és megelőzést nevezte a fő feladatnak, hogy az érintett gyerekek időben kapjanak testi, lelki, érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlődésükhöz megfelelő segítséget. Hangsúlyozta, hogy az adott család alacsony jövedelme vagy szegénységi kockázatnak kitettsége nem befolyásolhatja a hátrányos helyzetű gyermeket abban, hogy az iskolában eredményeket érjen el. Nem lehet törvényszerű az idő előtti lemorzsolódása az érintett gyerekeknek azért, mert nem kapnak támogatást a tanulmányok folytatásához – fűzte hozzá.

Czibere Károly közölte, hogy a program 2018-ban véget ér, akkortól az ország valamennyi család- és gyermekjóléti központja számára kötelező feladat lesz a segítő tevékenység végzése, de már hazai forrásból. Úgy vélte, a következő 18 hónap modellkísérlet lesz, amelyben a 198 járás mintegy fele vehet részt, vagyis mintegy 90-100 pályázatot tudnak majd befogadni.

A sajtótájékoztatón Varga Gábor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a program kimondottan a megye többi részéhez képest hátrányosabb helyzetű Dél-Fejérnek szól, ezért szorgalmazni fogja az érintett járások család- és gyermekjóléti központjainak indulását a pályázaton.