Gulyás: Elsöprő győzelem a kényszerbetelepítés ellen

Az exit pollok alapján a népszavazás elsöprő győzelmet hozott azok számára, akik elutasítják a felső korlát nélküli kötelező uniós betelepítést, erős nemzetállamot szeretnének, illetve azok számára is, akik hisznek a demokráciában, vagyis hogy az embereket érdemes megkérdezni az őket közvetlenül érintő kérdésekben – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke közvetlenül az urnazárás után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében.

A kormánypárti politikus elmondta azt is: a referendum eredményét kötelező érvényűnek tekinti a kormány. Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése “mindannyiunkat kötelez”.

Gulyás Gergely az exit pollok és a napközbeni részvételi adatok alapján ismertette: a választási részvétel 45 százalék körül lesz, az érvénytelen szavazatok aránya 5 százalék alatt várható, a nem szavazatok száma pedig 95 százalék körüli többségben lesz az igenekkel szemben.

A vasárnapi nap elsöprő győzelem a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítóknak, továbbá mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az erős Európai Unió alapjai csak az erős nemzetállamok lehetnek. Elsöprő győzelem azoknak is, akik hisznek a demokráciában, valamint abban, hogy a választókat közvetlenül érintő legfontosabb kérdésekben érdemes közvetlenül hozzájuk, a választópolgárokhoz fordulni – fogalmazott a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese.

Gulyás Gergely köszönetet mondott minden választópolgárnak, aki elment szavazni, függetlenül attól, hogy a kormánypártok szavazója, vagy sem.

Külön köszönetet mondott azoknak, akik ugyan nem a kormánypártok szavazói, de átlátták, hogy “egy olyan nemzeti ügyben kell kiállni Magyarország mellett, amely párthovatartozásra való tekintet nélkül évtizedekre határozza meg közös jövőnket”.

Emlékeztetett: a népszavazáson több szavazó vett részt, mint amennyien annak idején az uniós csatlakozásról döntöttek. A magyar választók akkor is és most is helyesen döntöttek – jelentette ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1990 óta a magyar választók között alig volt példa hasonló nagyságú összefogásra, “ha volt rá példa egyáltalán”.

A népszavazást azért kezdeményezték, hogy a felső korlát nélküli kényszerbetelepítés brüsszeli ötletét megakadályozhassák, és “az elnyert felhatalmazással közelebb kerültünk ehhez a célhoz” – zárta szavait a fideszes politikus.