ÁSZ: megalapozott a zárszámadási törvényjavaslat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a 2015. évi költségvetési törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat ellenőrzését és megállapította, hogy megfelel a jogszabályi előírásoknak és az európai uniós feltételeknek, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, a benne szereplő adatok megbízhatóak - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemzeti számlákról pénteken publikált második előzetes adatai jóval kedvezőbb helyzetről számolnak be, mint az évközi adatok. A GDP növekedése 2015-ben a korábban jelzett 2,9 százalék helyett 3,1 százalék volt, 0,6 százalékponttal magasabb, mint amivel a költségvetés tervezésekor számoltak.

A növekedési ütem meghaladta az EU, az eurózóna, azon belül a német gazdaság teljesítményét, így Magyarország tovább közelített az EU fejlettségi szintjéhez – hangsúlyozta Domokos László.

A költségvetés GDP-arányos hiánya a korábban jelzett 2 százalékkal szemben 1,6 százalék volt 2015-ben, még soha nem volt ilyen alacsony – tette hozzá.

Domokos László kiemelte: Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta 2015 volt az első év, amikor nem kellett év közben a költségvetés egyensúlyát javító intézkedéseket hozni.