LMP: a népszavazás csak politikai trükk a lopás eltakarására

A vasárnapi népszavazás csak politikai trükk, mert "a menekültkérdéssel próbálja a kormány eltakarni a folyamatos lopást" - mondta az LMP társelnöke csütörtökön a bicskei befogadóállomás előtt.

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón azt mondta: szimbolikus a helyszín, jól jellemzi a mai politikai helyzetet: az egyik oldalon egy menekülttábor, amelyet rövidesen bezárnak, a másik oldalon üres építési terület, egy meg nem valósult projekt, amelyre 400 millió forintnyi uniós támogatást fizettek ki. A menekülthelyzet nagy probléma, ám még nagyobb, hogy “iszonyatos mennyiségű uniós pénzt lopnak el kormányzati segítséggel” – tette hozzá.

Hadházy Ákos, LMP. MTI Fotó: Soós Lajos

Hadházy Ákos, LMP. MTI Fotó: Soós Lajos

“Az is mutatja mennyire fontos eltakarni a folyamatos lopást, hogy Kocsis Máté fideszes polgármester szerdán beismerte, önkormányzati munkatársakat használnak népszavazási kampányra” – jelentette ki, hozzátéve: mindez hűtlen kezelés és hivatali visszaélés, mert a dolgozóknak nincs a munkaköri leírásukban a telefonálgatás, ráadásul a munkájukat sem végzik, ezért az LMP feljelentést tesz emiatt.

Hadházy Ákos elmondta, hogy a bátonyterenyei átrakodó-állomásnak is ugyanaz a cég volt a kivitelezője, mint a bicskeinek. Ott sem készült el semmi, csak a pénzt vették el, összesen 800 millió forintot, és mindkét esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium volt a kifizető – tette hozzá.

A társelnök a Korrupcióinfó 35. című bejelentéssorozata keretében egy újabb ügyet is bemutatott: 360 millió forintot adtak egy kutatás-fejlesztési projektre, amelynek célja ultrakönnyű, merevszárnyú, helyből felszálló repülőgép kialakítása volt. Ha ez megvalósult, akkor világszenzáció, ha nem valósult meg, akkor pedig országos csalás – mondta. Közölte, hogy a támogatást egy győri székhelyű, felszámolás alatt álló, villanyszereléssel foglalkozó cég vette fel. A kormányhatározat szerint kifizetett és megvalósult projektről van szó – fűzte hozzá.

Megjegyezte, a csalást az követte el, aki felvette a támogatást, az NGM pedig társtettes, mert “kifizette a pénzt a semmire”.