Csakúgy ontják a metánt a víztározók

A klímabarátnak tartott vízenergia sem annyira tiszta, mint szeretnénk. Kiderült, hogy a gátak mögötti víztározókból rengeteg metán és szén-dioxid szabadul fel.

A bioüzemanyagok után a szintén környezetbarátnak tartott vízenergiáról derült ki, hogy előállítása komoly károkat okoz a természetben.

A vízerőművek körül igaz nem látunk füstölgő gyárkéményeket, de a gátakkal felduzzasztott víztározók nem kevésbé ártanak a klímának – írják amerikai kutatók.

A mesterséges tavak 25 százalékkal több üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint korábban hittük – idézi John Harrisont, a BioScience szaklapban hamarosan megjelenő tanulmány egyik szerzőjét a Popular Science.

A világ víztározóinak éves klímagáz-kibocsátása eléri az 1 gigatonnát, ami a hetedik legnagyobb kibocsátó Brazília teljesítményét közelíti.

A természetes állóvizek is produkálnak szén-dioxidot és metánt, de a víztározók jóval többet – teszi hozzá.

A Kiskörei-víztározó. (MTI Fotó: Mészáros János)

Ennek egyik oka, hogy az erőműveknél elöntött területeken még ép a vegetáció, mikor a víz hirtelen megérkezik. A növényeket lebontó mikrobák pedig sok metánt termelnek.

A mesterséges tavakat ráadásul folyók táplálják, amik hordalékukkal folyamatosan pótolják a szerves anyagokat.

Ehhez jönnek még hozzá a közeli földekről bemosott műtrágyák, amik algavirágzást okoznak és még több metán keletkezéséhez vezetnek.

Az üvegházgázok vagy lassan szivárognak a felszín felé, vagy nagy buborékokban szállnak fel a fenékről.

Utóbbi különösen igaz a vízben kevéssé oldódó metánra, buborékait bárki láthatja az állóvizek mentén – említi John Harrison.

A szakember szerint felismerésük alapján módosítani kell az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) következő előrejelzéseit, ami alapján a világ vezetői is kidolgozzák klímastratégiájukat.