Elárverezték Jacqueline Kennedy Onassis nászajándékát

Elárvereztek két arany karkötőt, amelyet Jacqueline Kennedy Onassis (1929-1994) adott egykori esküvői tanújának nászajándékba, az ékszerek több mint 160 ezer dollárért (49,2 millió forintért) keltek el Beverly Hillsben.

A Heritage Auctions közlése szerint az egykori first lady a mostohatestvérének, Nina Straightnek ajándékozta a karkötőket. Straight volt Jacqueline és a későbbi amerikai elnök, John F. Kennedy 1953-as esküvőjén a menyasszony tanúja. Néhány évvel később pedig Jacqueline Kennedy Onassis töltött be hasonló szerepet Straight esküvőjén, és ebből az alkalomból ajándékozta neki az ékszereket.

Nyikita Szergejevics Hruscsov, az SZKP KB főtitkára és John Fitzgerald Kennedy, az USA elnöke 1961. június 4-én Bécsben találkozott. A megbeszéléseket követően nagyszabású gálán vettek részt, amelyet Ausztria elnöke adott a tiszteletükre . A képen a szovjet párt-főtitkár az amerikai  First Lady, Jackline Kennedy társaságában látható. MTI Fotó: Pap Jenő

Jackline Kennedy egy Bécsben tett látogatáson, 1961-ben (MTI Fotó: Pap Jenő)

Jacqueline Kennedy Onassis, akit a 20. század egyik legfontosabb stílusikonjaként tartanak számot, maga is rendelkezett egy hasonló pár karkötővel, amelyet 2011-ben 128 500 dollárért (39,5 millió forintért) árverezett el a Sotheby’s aukciósház.

“Jackie annyira szerette a magáét, hogy nekem is vásárolt, tudva, hogy én is annyira fogom szeretni. Nagyon szoros kapcsolatunk volt” – mondta Straight.

Azt, hogy végül ki vásárolta meg a karkötőket a keddi árverésen, nem közölték.