Nem talál nyugalmat Jászai Mari halotti maszkja

A Csokonai Nemzeti Színház igazgatója sem tudott „együtt élni” Jászai Mari halotti maszkjával, ezért a debreceni Déri Múzeumnak adományozta.

Ráckevei Anna kedden adta át a különleges ereklyét Angi János múzeumigazgatónak.

A múzeum képtárában, Benczúr Gyula Jászai Marit Kleopátra szerepében megörökítő festménye előtt Ráckevei Anna elmondta: a maszkot év elején kapta ajándékba Gyarmathy Ágnes díszlet- és jelmeztervezőtől.

Gyarmathy Ágnes, aki maga is karácsonyi ajándékba kapta a halotti maszkot festőművész öccsétől, elmondta: nagyon meglepődött az ajándékon, “aminek nem hétköznapi a kisugárzása”.

A műtermében helyezte el, de hamar rájött, hogy “nem lehet vele élni”, legalábbis ő nem tud – mondta a díszlettervező, majd a maszkot Ráckevei Annának ajándékozta, aki néhány éve “Jászai Mari lelkébe bújva” nagy sikerrel játszotta Debrecenben az egykori neves színésznő naplójából írt darabot.

Ráckevei Anna maga is nagyon meglepődött az ajándékon, előbb az íróasztalára, majd a könyvespolcra tette, de végül egy fiókban kötött ki a maszk.

“Valóban nem lehet vele élni, gyönyörű arc, de ott van rajta a halál” – indokolta a színigazgató, miért döntött úgy, hogy a maszk múzeumba kerüljön.

Angi János hozzátette: Jászai Mari halotti maszkja különösen értékes, mert ismereteik szerint az eredetiről csak két másolat készült.

Emlékeztetett rá, hogy az idei múzeumok éjszakáján az egyik legtöbb látogatót vonzó kiállítási tárgy Ady kölcsönkapott halotti maszkja volt.

Várhatóan hasonló érdeklődés övezi majd Jászai Mari halotti maszkját is, amelyet időszaki kiállítás keretében mutatnak majd be – fűzte hozzá Angi János.