Letartóztatták Egyiptomban a migránsokkal elsüllyedt hajó tulajdonosát

Az egyiptomi rendőrség letartóztatta hétfőn annak a hajónak a tulajdonosát, amely a múlt héten süllyedt el a Földközi-tengerben több száz, Olaszországba tartó migránssal a fedélzetén - közölte Kairóban egy biztonsági tisztségviselő.

A tulajdonos ellen valószínűleg embercsempészet és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelnek vádat – tette hozzá.

A szerencsétlenség múlt szerdán történt a tengerparti Rosetta városától 20 kilométerre.

Szemtanúk szerint a fedélzeten mintegy 450, Európába jutni szándékozó – egyiptomi és más afrikai országokból származó – migráns volt.

Hajótörött egyiptomi migráns férfi alszik egy kórteremben a Kairótól 250 kilométerre, északra fekvő Rosetta kikötővárosban. MTI/AP/Eman Helal

Hajótörött egyiptomi migráns férfi alszik egy kórteremben a Kairótól 250 kilométerre, északra fekvő Rosetta kikötővárosban. MTI/AP/Eman Helal

A baleset után a hatóságoknak csak 165 utast sikerült élve kimenteniük, s azóta 178 ember holttestét emelték ki a tengerből. Az áldozatok utáni kutatás jelenleg is tart búvárok segítségével.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a megmenekült utasok többsége egyiptomi állampolgár volt, de voltak a hajón Szudánból, Eritreából, Szíriából és Etiópiából származó migránsok is.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő a szerencsétlenség hatására vasárnap utasítást adott a határellenőrzések szigorítására, egyben sürgette a kairói parlamentet és a kormányt, hogy közösen dolgozzanak ki az illegális migráció feltartóztatását célzó jogszabályokat. Tanácsadóit pedig arra utasította, hogy gyorsítsák fel a migráció által érintett területek kisvállalkozásait és a helyi fiatal vállalkozókat segítő állami programok végrehajtását.

Elemzők szerint a tragédia rávilágított Egyiptom gazdasági nehézségeire. A 91 milliós észak-afrikai országot kétszámjegyű munkanélküliség, növekvő infláció és gazdasági válság sújtja. A hajószerencsétlenség túlélői elmondták: munkalehetőség és jobb élet reményében indultak el Európába.