Tehetetlenek a no-go zónákban a svéd rendőrök

Egyre nagyobb terhet jelentenek a migránsok a legliberálisabb bevándorlásügyi törvényeket alkalmazó Svédországnak. A rendőrségnél öt tisztből négy legszívesebben szakmát váltana.

Már 2014 októberében 55 olyan veszélyeztetett terület volt Svédországban, ahol a rendőrök óriási problémákba ütköznek, mikor megpróbálják betartatni a törvényeket - elevenített fel a svéd sajtó és több külföldi hírportál (Kronen Zeitung, Russia Todayegy két évvel ezelőtti rendőrségi jelentést annak kapcsán, hogy Peter Larsson rendőrségi szóvivő múlt csütörtökön a norvég NRK rádióban elismerte: egyes területeken már nem ők irányítanak, ezért egyre több svéd rendőr készül elhagyni a pályát.

A megszaporodott no-go zónákat három kategóriába sorolta az idézett jelentés. A “törvényen kívüli területek” veszélyességét aszerint rangsorolták, hogy a rendőrök számára milyen rizikóval jár a járőrözés és a rendőri intézkedés.

Már nem a rendőrök irányítanak – és ezt be is vallották

2014 februárjában még csak 50 ilyen területet tartottak számon, fél évvel később ez a szám 55-re nőtt. A rendőrök úgy gondolják, hogy a veszélyes területeken már esélyük sincs a törvények betartására.

Naponta átlagosan 3 tiszt adja be a felmondását, a belső jelentés szerint 5 rendőrből 4 legszívesebben feladná karrierjét és szakmát váltana – panaszkodott  a svéd rendőrség szóvivője a norvég NRK rádióban.

„Nagy bajban vagyunk. A kollégáink közül rengetegen felmondtak már. A legtöbben a munkakörülmények drasztikus romlása miatt adják fel és keresnek más szakmát ”- mondta Peter Larsson.

Amikor a rendőrök belépnek a veszélyeztetett zónákba, könnyedén verbális támadás áldozataivá válhatnak, és kövekkel is megdobálhatják őket. Rendőrautójukat nagy valószínűséggel ellopják vagy felgyújtják – tette hozzá.

Idén nyáron alig másfél hónap alatt több mint 70 autót gyújtottak fel Svédország nagyvárosaiban.

Nyomozás helyett tűzoltás

A rendőrök már nem oldanak meg bűnügyeket, mert idejük javát azzal töltik, hogy különböző incidensekhez rohannak ki.

A veszélyeztetett területeken virágzik a bűnözés. A többször idézett rendőri jelentés szerint a vandalizmus, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, a szexuális bántalmazás és a fegyveres támadások a no-go zónák leggyakoribb törvénysértései.

A rendőri jelentés és a szóvivő nyilatkozata ellentmond a budapesti svéd nagykövet korábbi kijelentésének. Nicolas Trouvé a 444.hu hírportál megkeresésére válaszolva azt mondta: „ilyen zónák, bárhogy is nevezzük azokat, nincsenek Svédországban. A svéd jogállam az ország egész területén képes szavatolni állampolgárai biztonságát”.