Pontos menetrendet kapnak jövőre a friss szülők

Jövő évtől kibővült módszerrel szűrik majd a tipikustól eltérő fejlődésű gyerekeket. Bár azt mondják a magyar védőnői hálózat önmagába véve is egyedülálló, mégis egyre több a problémás, valamilyen fejlettségi eltérést mutató kisgyerek, akiket a korai fejlesztés teljesen felzárkóztatna. Az új szűrőrendszer egyfajta hungarikum, hiszen a világon egyedülálló módszert hazai szakemberek dolgozták ki.

Két év után kapott választ arra a kérdésére egy édesanya, hogy lehet-e gyermekének fejlődési problémája, és ha igen, milyen. A kislány lábujjhelyen kezdett járni, miután elkezdett rendesen menni. Az anyának senki nem hívta fel a figyelmét arra, hogy komolyan vegye a problémát, ezért maga indult utána.

Nyíregyháza, 2015. június 9. A családlátogatáson lévő Chrenkó Zoltán Mihályné tisztába tesz egy négyhetes kislányt Nyíregyházán, az Ungvár sétányon 2015. június 9-én. Chrenkó Zoltán Mihályné 2014 védőnője. A Magyar Védőnői Szolgálat 100 éves. MTI Fotó: Balázs Attila

Illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

A gyerekorvos kinevette, és azt mondta, hogy a kislány majd kinövi a lábujjhegyen járást. Az anya ment tovább, és gyermekneurológushoz fordult. A szakember a vizsgálat során nem tapasztalt eltérést, de azt javasolta, hogy a gyermek viseljen magas szárú cipőt, az anya pedig legyen szigorúbb, és parancsoljon rá gyermekére, hogy tegye le a sarkát. Az anya inkább gyógypedagógushoz fordult. És milyen jól tette.

Eddig nem volt meg az összhang

Pedig a kora gyermekkori neurohabilitáció terápia pont azt a célt szolgálja, hogy a lehető legkorábbi időpontban ismerjék fel és kezeljék a problémát. Ha ugyanis a prevenció nem történik meg, akkor eltérő fejlődésmenet várható.

– A gyógypedagógushoz általában már úgy kerülnek a lurkók, hogy több szakember megnézte már őket, de a szülők nem kaptak választ kérdéseikre. A legnagyobb probléma, hogy nincs kapcsolat a gyógypedagógia és az egészségügyi ellátás között. Nem kap elég hangsúlyt a prevenció, több időt és energiát szánunk a rehabilitációs tevékenységre, holott ha a megelőzés jól működne, akkor nem feltétlenül lenne szükség a rehabilitációra – mondta Vukman Kornélia gyógypedagógus a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Pontos menetrendet kapnak a szülők 

Éppen ezt a célt szolgálja majd az új, kibővült védőnői szűrőrendszer, amely januártól már élesben is működik. Kidolgozói a korai fejlesztés intervenció elismert hazai szakemberei – hangsúlyozta Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztési Központ vezetője, miniszteri biztos.

– A védőnők eddig is látogatták már a várandós kismamát, illetve a szülést követően is volt látogatási rendszer. Szakmai segédanyag viszont nem sok volt arra vonatkozóan, hogy mely életkorban mit nézzenek a babánál, illetve hogy miként lehet a szülőt is bevonni ebbe, és partnerként kezelni – mutatott rá.

A jövő évtől viszont ötnaposan, két-, négy-, hat-, kilenc- és tizenkét hónaposan is látni fogja a gyermeket a védőnő. A szülő előre kap majd egy listát arról, mire kell figyelnie a gyermek fejlődését illetően. A védőnő is megteszi a szükséges vizsgálatokat, majd átbeszélik, hogy megtörténtek-e a fejlődési mérföldkövek – fejtette ki.

Vagyis a korai intervenciós szűrőprogram megteremti végre a világos gyermekutat, így a szülők is pontosan tudják majd, mely életkorban, milyen típusú problémával hová kell fordulniuk.