Fidesz: az ellenzék folytatja a magyarellenes és gazdaellenes földpolitikát

A kormánypárt hétfőn arra reagált, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP is kifogásolta, a kormány a földeladásokból származó bevételeket nem a vidék, a kis- és közepes családi gazdaságok helyzetének javítására akarja fordítani, hanem a törvény kiegészítésével az államadósság csökkentésére.

A Fidesz közleményében azt írta, a baloldal már a kormányzása alatt is a külföldi spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védte, de a Jobbik is becsapta a magyar gazdákat, a pénzért és a hatalomért eladta magát nagybirtokos támogatójának.
Jelezték, a Fidesz-frakció támogatja azt a kormányzati javaslatot, hogy a földárverések lezáruljanak és a földárverésekből befolyt 270 milliárd forint bevételt “a baloldal kormányzása alatt megduplázott államadósság” csökkentésére fordítsák, mert ezzel tovább csökken Magyarország sérülékenysége, nő gazdasági önrendelkezése és pénzügyi stabilitása.

A Fidesz a közleményben kitért arra, a Földet a gazdáknak programmal azt is elérték, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon annak ellenére, hogy az uniós szabályok miatt 2014 májusában lejárt a külföldiek földvásárlási moratóriuma.

Hozzátették: nyilvános árverések útján minden harmadik magyar gazda – mintegy 30 ezer földműves – tudott földet vásárolni és ez szorosan hozzájárul ahhoz is, hogy a családi kis- és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben. A gazdák tisztességes piaci áron, a 2015-ös országos termőföld átlagár közel duplájáért vásárolták meg a földet – jegyezték meg.

MSZP, LMP: a kormány a vidék helyett az államadósságra fordítaná a földeladásokból származó pénzt 

Sallai R. Benedek (LMP) és Gőgös Zoltán (MSZP) közös hétfői sajtótájékoztatóján az előbbi azt mondta, hogy a kormány két, a termőföld-privatizáció befejezéséhez kapcsolódó jogszabályjavaslatot nyújtott be. A kabinet a Földet a gazdáknak! program lezárásáról szóló törvényjavaslattal úgy tenné legitimmé eddigi “földrablását”, hogy az Országgyűléssel fogadtatja el annak végrehajtását – fogalmazott. A másikkal pedig úgy módosítanák a Nemzeti Földalapról szóló törvényt, hogy a földeladásokból származó forrásokat az államadósság törlesztésére is fel lehessen használni – hívta fel a figyelmet. Az indítványt gazemberségnek nevező politikus emlékeztetett arra, hogy a parlament egy olyan kétharmados jogszabályban rendelkezett a Nemzeti Földalapról, amelyik kimondja, hogy ezeket a forrásokat csak a vidék, a kis- és közepes családi gazdaságok helyzetének javítására lehet fordítani.

Sallai R. Benedek azt is bírálta, hogy kétharmados törvényhez olyan módosító indítványt nyújtottak be, amelyet egyszerű többséggel is el lehet fogadni. Hozzátette, hogy az alaptörvény viszont kimondja, a nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének, az azzal való felelős gazdálkodásnak a következményeit és követelményeit sarkalatos törvények határozzák meg.

Az ellenzéki pártok frakciói továbbra is egységesek abban, hogy ehhez nem asszisztálnak – összegzett.

A szocialista Gőgös Zoltán azt mondta, hogy a Fidesz “megint gyáva”, mert egy országgyűlési határozattal akar dönteni abban az ügyben, amiben az MSZP népszavazást kezdeményezett. A képviselő azt mondta, hogy ez egy “olcsó trükk”, amivel nem lehet kiváltani azt a színvallást, hogy a kormánypártok támogatják-e a népszavazást.

Kijelentette azt is, hogy a kormánypártok “hazudtak már nagyon sokszor államadósság csökkentést”, a legnagyobb hazugság a nyugdíjrendszer átalakítása volt, amikor “elraboltak” az emberektől háromezer milliárd forintot. Az ellenzéki pártok semmilyen módon nem asszisztálnak a javaslathoz és nem tudják elfogadni, hogy a kormány egy feles törvénnyel módosítson egy kétharmados jogszabályt – közölte.