Átadták a világ legnagyobb rádiótávcsövét

Megkezdte működését vasárnap Kínában a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, az 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope (FAST), amely távoli csillagok, galaxisok és esetleges földönkívüli civilizációk jeleit kutatja.

A 30 futballpálya-méretű, 4450 panelből összeszerelt teleszkóp a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy Pingtang megyei karsztvölgyben épült fel 1,2 milliárd jüanból (51,2 milliárd forintból). A beruházás 2011-ben kezdődött, 17 évvel azután, hogy kínai csillagászok a létrehozását javasolták. A tányér utolsó háromszögletű darabját július 3-án illesztették a helyére.

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), egy 500 méteres átmérőjű rádióteleszkóp a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban elterülő Pingtang megyében 2016. szeptember 24-én. Szeptember 25-én kezdte meg működését a FAST, a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, amely csillagászati és űrkutatási célokat szolgál. (MTI/AP/Hszinhua/Liu Hszü)

Méreteit és teljesítményét tekintve a FAST felülmúlja az eddig legnagyobb, 305 méter átmérőjű parabolatükörrel rendelkező Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét, és tízszer olyan érzékeny lesz, mint a Bonn melletti, német-belga határ közelében elhelyezkedő, két síkban szabadon forgatható tükrű rádiótávcső.

A kínai állami média jelentése szerint több száz csillagász és érdeklődő figyelte, amint a szuperteleszkóp vasárnap hivatalosan is megkezdte a világűr, a Földön kívüli civilizációk esetleges nyomainak kutatását.

A szakemberek szerint a FAST gravitációs hullámok után kutat, távoli csillagok és galaxisok rádiójeleit próbálja észlelni, de figyel esetleges földönkívüli értelmes élet jeleire is.

A távcső legfőbb célja felfedezni az univerzum fejlődésének törvényeit – jelentette ki a kínai állami tévében Csien Lej, a Kínai Tudományos Akadémia asztronómusa.

A teleszkóp egy nemrég végzett kísérlet során sikerrel vette egy a Földtől 1351 fényévre lévő pulzár (neutroncsillag) rádiójeleit – közölte a kínai tévé.

Az építtető, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Országos Csillagászati Megfigyelőközpont szerint a távcső a következő 10-20 évben megtarthatja világelsőségét. Technológiájának és anyagainak túlnyomó része kínai fejlesztésű, illetve gyártású.

A kínai szakemberek jelezték, hogy nyitott műhelynek szánják, szívesen látják majd a világ különböző részéből érkező szakembereket. Távösszeköttetéssel is lehet majd vele dolgozni, akár a több mint kétezer kilométerre lévő kínai fővárosból.
Szakértők szerint az új, nagy gyűjtőfelületű távcső nagyban fokozhatja majd a kínai űrkutatás hatékonyságát, mivel gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek.

A Hszinhua hírügynökség idézett egy amerikai kutatót, aki szerint a FAST “gyorsíthatja, sőt forradalmasíthatja” a kutatást az esetleges földönkívüli élet után.