A jelnyelv, ami összeköt

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Föld lakosságának 4,2 százaléka hallássérült, hazánkban pedig megközelítőleg negyedmillió ember küzd ezzel a problémával. Szeptember utolsó vasárnapja róluk szól.

A jelnyelv a siketek közös nyelve, ez az, ami ezeket az embereket összeköti – mondta az M1 Esély című magazinműsorában Juhász Ferenc, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) esélyegyenlőségi referense.

Hazánkban 2009 óta él az a törvény, amelyben az állam a siketeknek ezzel a nyelvvel kapcsolatos, több évtizedes igényeit jogszabályi formában rendezte. Talán a legfontosabb rendelkezés, hogy a siketek és a siketvakok számára egyenlő eséllyel biztosít hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, vagyis a hallássérültek ingyenes jelnyelvi tolmácsolást vehetnek igénybe. Mindezzel az állam elősegíti a társadalmi befogadást is – hangzott el a műsorban.

Fordult a világ

A 80-as években nagyon nehéz volt a hallókkal kapcsolatot tartani, ugyanakkor a munka világa sokkal befogadóbb volt. Ma viszont sokkal befogadóbbak a hallók, munkába állni viszont siketként jóval nehezebb, nem vállalják ugyanis a felelősséget a munkaadók – beszélt tapasztalatairól a SINOSZ referense.

A siketek azonban nem ezzel a problémával szembesülnek elsőként, hanem már gyermekkorukban a kommunikáció akadályaival kénytelenek szembenézni.

A szülőkben gyakran okoz nagy törést, amikor hallássérült gyermekük születik, ekkor esetleg nehezebben is épül ki a kapcsolat a siketek világával. Pedig el kell fogadniuk, hogy gyermekük valódi tudást is csak jelnyelven tud elsajátítani.

Vannak ugyanakkor olyan szülők is, akik könnyen „rátalálnak” a siket közösségre.

Juhász Ferenc leszögezte: különböző utat járnak be ezek a családok, de egy alapigazságot el kell fogadni: aki nem ismeri, az nagyon nehezen kapcsolódik be a siketek világába.

70 millió ember

A siketek világszövetsége, a World Federation of the Deaf (WFD) képviseli a Földön élő mintegy 70 millió siket emberi jogait. A 134 nemzeti szövetségből álló szervezet küldetése, hogy elérjék azt, a siketek minőségi életet élhessenek, beleértve az önálló döntéshozatalt, a jelnyelvet, az oktatást és a munkavállalást valamint a közösségi életet.

A WFD jelölte meg szeptember utolsó vasárnapját akként a napként, amikor a jelnyelvé a világ, amikor a siketekre és a nagyothallókra gondolunk. Ezen a napon, vagyis az idén szeptember 24-én Magyarországon is különféle rendezvényeken ismertetik meg az érdeklődőkkel a jelnyelvet és a siket kultúrát.