Megtört lelkileg a megvert magyar kamionsofőr

A pszichológus szerint a trauma feldolgozását nem lehet felgyorsítani, de célszerű lenne a bántalmazott férfi számára a pszichoterápiás beavatkozás, ugyanis a cél nem az elfojtás, hanem a feldolgozás.

Csütörtök hajnalban egy magyar kamionsofőrt bántalmazott súlyosan négy migráns Calais-nál. A férfi arca a bántalmazás során nagyon megsérült, ha hazaérkezik orvosi kezelések sora vár rá.

A bántalmazott Bárándy Attilát rémálmok gyötrik. Az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy az eset utáni éjjel arra riadt fel, hogy verik, ezután visszaaludni sem tudott, csak sírt. „Halálközeli élmény volt, nem tudtam, hogy mi lesz ebből, egyáltalán túlélem-e” – mesélte a férfi.

Ha hazaérkezik orvosi kezelések várnak rá: fogpótlás és varratszedés, sőt úgy véli, pszichológushoz is el kell mennie, mivel nem alszik jól és előtörnek a rossz emlékei.

„A fizikai bántalmazás nemcsak fizikai sérülésekkel jár, hanem pszichés károkat is okoz. Ez az ember megtört, egyfajta állandó készenléti állapotba került, aki nem találja a helyét, akinek a félelem és rettegés uralja a napjait” – ezt mondta Makai Gábor.

A klinikai szakpszichológus szerint a férfi újra és újra megéli az adott traumatikus eseményt, ami ugyanazzal az érzéssel, ugyanazzal a félelemmel jár, mint mikor megtámadták és véresre verték.

A szakember szerint a trauma feldolgozását nem lehet felgyorsítani, de célszerű lenne a bántalmazott férfi számára a pszichoterápiás beavatkozás, ugyanis a cél nem az elfojtás, hanem a feldolgozás.

„A pszichoterápia védett keretein belül kell újra megélnie és átdolgozni a traumatikus emlékeket és ezeket az érzéseket vissza kell tudni építeni a férfi személyiségébe, ha ez megtörténik, akkor csökkenni fognak a pszichés tünetek. Viszont ha ez nem történik meg, akkor valóban kialakulhat depresszió vagy más fizikai tünetek is egyaránt” – nyilatkozta szombat este az M1-nek Makai Gábor.