A nizzai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit fogadta a pápa

A júliusban a francia nemzeti ünnepen Nizzában elkövetett, 86 halálos áldozatot követelő terrortámadásban meghaltak hozzátartozóit fogadta szombaton Ferenc pápa a Vatikánban.

A római katolikus egyházfő azt szorgalmazta, hogy azok, “akiket megtámadott a démon”, megbocsátással, szeretettel és tisztelettel forduljanak felebarátaik felé, s ne engedjenek a kísértésnek, amely gyűlöletre és erőszakra csábít.

A pápai kihallgatáson mintegy ezer ember között 58 érintett család körülbelül 180 tagja vett részt, s ott voltak a nizzai zsidó, protestáns és ortodox közösség képviselői, valamint egy helyi imám is. A pápa szerint az élénk vallásközi kapcsolatok gyógyírt hozhatnak azokra a sebeke, melyeket a drámai esemény ütött. Az áldozatok mintegy tizede maga is muszlim volt.

A július 14-én végrehajtott merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Pár nappal később szintén iszlám szélsőségesek végeztek egy pappal a normandiai Rouen közelében. A pápa ezzel kapcsolatban kijelentette: “a világ háborúban áll”, de egyúttal figyelmeztetett, hogy ez nem vallási háború, és nem szabad egyenlőségjelet tenni az iszlám és az erőszak közé.

Beszédét követően az egyházfő mintegy háromnegyed órát töltött az áldozatok rokonaival.