Informatikai problémaként kutatja a rákot a Microsoft

Új nézőpontból közelítve vesz részt a rákkutatásban a Microsoft: a vállalat az informatika tudományának segítségével járul hozzá az egyik legalattomosabb betegség jobb megismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez.

A vállalat tudósainak, mérnökeinek, programozóinak és más szakértőinek egy csoportja számítógépek és algoritmusok használatával kutatja a rákot, ami teljesen új megközelítést jelent a hagyományos biológiai módszerekhez képest – jelentette be a Microsoft.

A cég két filozófiai megközelítést alkalmaz a rák kutatása kapcsán. Az egyik, hogy a rák – más biológiai jelenségekhez hasonlóan – egy információs folyamat.

Ennek megfelelően az a megközelítés, amelyet az informatikában használnak a fejlesztők – például a programozási nyelveknél – a biológiai folyamatoknál is alkalmazható.

Vagyis annak ellenére, hogy a biológia és az informatika gyökeresen eltérő tudományként él a köztudatban, mélyen, az alapoknál sok hasonlóságot mutat egymással.

microsoft rákkutatás

A másik megközelítés már sokkal inkább adat alapú: azon az elgondoláson alapszik, hogy a kutatók a biológiai adatok tömegének feldolgozása kapcsán is alkalmazhatnak olyan megoldásokat – mint például a gépi tanulás -, amelyek lehetővé teszik az információk jóval összetettebb és alaposabb vizsgálatát.

Korábban a rákokat a szövetek alapján kezeltük, ma már a hibás génekre koncentrálunk – mondta el David Heckerman, a Microsoft kutatócsoport egyik vezetője.

A korszerű módszerekkel már hozzáférünk a sejtek genetikai információjához, de ezt a rengeteg adatot kezelni, rendszerezni és feldolgozni is kell – tette hozzá.

„Nem meggyógyítani akarjuk a rákot, hanem megoldani a feladványát” – fogalmazta meg Jasmin Fisher, a csoport egy másik tagja.

A Microsoft szerint a kutatómunka sikerének az a kulcsa, hogy eredményes legyen az együttműködés a biológusok és az informatikusok között.