Arra buzdítják a svédeket, alkalmazkodjanak ők a bevándorlókhoz

Svédország legújabb társadalmi kampányában azt harsogják, hogy az ott élőknek kell integrálódni a migránsok közé. A videót egy civil szervezet adta ki és arra próbálják a lakosságot buzdítani, hogy építsenek fel egy új országot, ami a multikulturalizmus, a szolidaritás és az egymást kölcsönösen elfogadás alapjain nyugszik.

A videó több szempontból is megtévesztő – véli Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet munkatársa, aki szerint jelenleg az integráció a svéd közbeszédben és közvitában az egyik legforróbb téma.

Sántha Hanga magyarázatként elmondta, hogy Svédország igen bőkezű és szolidáris alapokon fekvő bevándorlási politikát folytatott mindaddig, amíg nem ugrott meg a menedékkérők száma.

Tavaly 163 ezer menedékkérő érkezett Svédországba. Ez viszont már egy olyan magas szám volt, amire a svéd hatóságok és a svéd politikusok sem számítottak.

A Migrációkutató munkatársa úgy látja, hogy már a svédek körében is látszik „egyfajta ellenkezés”.

Úgy gondolják, hogy a politikai vezetés nem az ő véleményüket képviseli, és az elégedetlenségük tettekben is megnyilvánul már.

Volt például, hogy menedékkérőkre támadtak, de már egyes svédek a honfitársaikat is arra buzdítják, hogy itt az ideje az ellenállásnak.

16 év integrálni egy bevándorlót

Az OECD egy friss tanulmánya szerint 16 év, amíg egy bevándorló integrálódik a munkaerőpiacra.

Erről Sántha Hanga elmondta, hogy az integrációnak kétoldalú folyamatnak kell lenni, és mindkét oldal részéről meg kell lenni a szándéknak.

„Az integráció sikere függ attól is, hogy milyen bevándorló csoportról beszélünk. Svédeknél egy szomáliai férfi 12 év alatt tud munkaerő-piacképes erővé válni, míg a szomáliai nőknél ez a szám magasabb. Viszont vannak olyan csoportok, akiket aránylag könnyen lehet integrálni” – mondta el Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet munkatársa a Kossuth Rádióban.