Lenullázott számlák, meglopott szülők – van-e kiút a játékszenvedélyből?

A félkarúrablók után ma már az online játéktérből leselkedő veszélyek nyomoríthatják meg az emberek életét és tehetnek tönkre családokat. A játékprogramoktól a netkaszinóig csak néhány klikk az út, és ha az első próbálkozások sikeresek, pillanatok alatt kialakulhat a szerencsejáték-függőség. Van-e kiút a játékszenvedélyből?

A játék az élet része. Az emberek egyik legalapvetőbb tevékenysége, amely átszövi a mindennapjainkat, így önmagában a szerencsejátékot sem szabad stigmatizálni. Sok olyan funkcióval bír, amely fontos az ember számára, és önmagában nem ártalmas.

Illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Van azonban kockázatos része is, ami betegséghez vezethet, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről. Baj akkor adódik, amikor valaki már nem tudja a helyén kezelni a játék eredményeit: a nyereményét és a veszteségét, és nem ismeri a saját határait.

Amikor átcsapnak a hullámok a feje felett 

– Akkor beszélhetünk függőségről, amikor az illető életvitele alapvetően felborul. Nem tudja ellátni a feladatait, a tanulmányait, a munkáját, nem tud megfelelni azoknak a szerepelvárásoknak, amelyek mentén élnie kellene. Károsodik az egészsége, vagy anyagilag olyan helyzetbe kerül, amely kezelhetetlenné válik, illetve hazudni kényszerül, mert titkolni próbálja saját problémája mértékét. Ha ezek átcsapnak az feje fölött, akkor kialakult a szenvedély – magyarázta Demetrovics Zsolt, az ELTE docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A felmérések szerint a 15 év feletti magyar lakosság körében 1,3 százaléka tekinthető kifejezetten szerencsejáték-függőnek. 17 százaléka pedig alacsony és mérsékelt kockázatúnak.

A felelős játékszervezés szempontjából a fiatalkorú korosztály veszélyeztetett körnek tekinthető. Ezért hívta életre évekkel ezelőtt az Ökumenikus Segélyszervezet a Játék határokkal programot. Ennek fő célja, felhívni az általános iskolai felső tagozatos és középiskolás fiatalok, és rajtuk keresztül a szülők, illetve a pedagógusok figyelmét a szerencsejáték veszélyeire.

Demetrovics Zsolt szerint a megelőzés szempontjából az a legfontosabb, hogy a szülő olyan kapcsolatot tartson fenn a gyermekével, hogy a fiatal bátran tudjon beszélni az őt érő hatásokról. A kommunikáció sokkal hatékonyabb, mint ha a szülő különböző tünetek után kezd nyomozni. Bajban egyébként jelentősen megváltozik a gyermek életvitele, az érdeklődése, a baráti kapcsolatai és azok fontossága – sorolta.

Szigorúan kell ellenőrizni 

Nem mindegy azonban az sem, hogy az emberek milyen könnyen férnek hozzá az interneten a szerencsejátékokhoz. A felügyeletet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték főosztálya látja el. A hatóság folyamatosan figyeli az illegális oldalakat, és mindent megtesz azok szabályozásáért, vagy betiltásáért.

– A Szerencsejáték Zrt. ugyanakkor kiemelten figyel arra, hogy kiskorúak ne játszhassanak, így kizárólag beazonosított játékosok juthatnak hozzá a nyereményekhez, vagyis 18 éven aluliak biztosan nem. A cég önkorlátozásra is nyújt lehetőséget a függőség megakadályozása érdekében, így a felnőtt játékosok limitálhatják saját kiadásaikat – magyarázta Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke.

Van kiút, de göröngyös 

Ha valaki mégis a szerencsejátékok rabjává válna, bár nagy erőfeszítések árán, de meg tud gyógyulni belőle.

– A gyógyulás nem egyszerű és nem egyirányú folyamat. Sokszor évekbe telik és sok visszaeséssel jár, amíg elérhető a valóban szenvedélymentes élet. Az illetőt a gyógyításhoz bezárni nem lehet, de az nem is vezetne eredményre. Gyógyszeres kezelés viszont létezik. A terápiák önmagukban nem eredményesek, akkor hatékonyak, ha kiegészülnek pszichoterápiás segítséggel is. Különösen jó, ha a beteg eljár olyan anonim csoportba, ahol az érintettek egymásnak segítenek. A játékmentes élet eléréséhez azonban mindent megelőz a probléma felismerése és a segítségkérés – húzta alá Demetrovics Zsolt.