Júliusban 5,1 százalékkal nőttek a bérek

A bruttó átlagkereset 256 900 forint volt júliusban, 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, január-júliusban a bruttó keresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt a KSH gyorsjelentése szerint.

A nettó átlagkereset júliusban a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 6,7 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 170 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 000 forintra becsülhető.

Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 257 900 forintot ért el, a nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalékos volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 171 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 178 600 forintra becsüli a KSH.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,1 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett január-júliusban.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, 526 200 forintot értek el, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig 149 400 forinttal a legalacsonyabbak.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 146 ezren kaptak az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt, ennek összege átlagosan 9600, illetve 9500 forint.

A rendszeres bruttó – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – keresetek 0,1 százalékponttal kisebb ütemben nőttek az év első hét hónapjában, mint a bruttó átlagkeresetek.

A munkajövedelem 5,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Negyvenhárom hónapja növekednek a reálbérek

Magyarországon folytatódik a kedvező folyamat, több mint három éve, negyvenhárom hónapja folyamatosan növekednek a reálbérek – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a friss statisztikai adatokra reagálva kedden az M1 aktuális csatornán.

Cseresnyés Péter kifejtette: elsősorban a reálbér-emelkedés dinamikája nőtt jelentősen, az elmúlt hónapokban éves mérésben a nettó béremelkedés 7 százalék feletti, a mostani adat is 7,4 százalékos átlagos reálbér-növekedést mutat. Megjegyezte: az alacsony infláció mellett a személyi jövedelemadó idei 1 százalékpontos csökkenése is jótékony hatással volt a reálbér emelkedésére.

Az államtitkár hangsúlyozta, azzal számolnak, hogy az őszi hónapokban is kitart a bérnövekedés, hiszen jelentős igény van a jól képzett szakemberekre, és ez húzza magával a béreket.

A reálbérek a versenyszférában is folyamatosan emelkednek, de ezen a területen az állam jó példával jár elöl – mondta az államtitkár. Az elmúlt időszakban közfoglalkoztatottak nélkül a közszférában a reálbér emelkedése 11 százalék felett volt, elsősorban a pedagógusok, az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozók béremelése miatt.

A szaktárca közleményében kiemelte: a közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés a vállalkozási szférában 6,7 százalékos, a költségvetési szférában 11,6 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 6,9 százalékos volt az első hét hónapban.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – nagymértékű, közel 65 ezres létszámbővülés volt 2015 júliusához képest.

A folyamatos béremeléseknek, a továbbra is kedvező inflációs környezetnek és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhető töretlen reálbér-emelkedés jól tükrözi, hogy a magyar reformok működnek, a beérkezett makrogazdasági adatok pedig további reálkereset-emelkedést vetítenek előre – áll a közleményben.

Elemzők szerint gyorsulhat a bérnövekedés

A bérnövekedés üteme kissé lassult júliusban az előző hónapokhoz képest, de a bérdinamika ősztől újra gyorsulhat a közszérában az emelések, illetve a versenyszférában a munkaerő iránti kereslet folyamatos bővülése miatt – mondták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adataira reagálva.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hangsúlyozta, a közszférában dinamikusabban nőttek a keresetek a most futó állami béremelési programok miatt, de ennek hatása begyűrűzik majd a versenyszférába is, ahol a munkaerőhiány szintén felfelé hajtja a béreket.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztőrészletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.