Hogyan tüntessük el a nyomokat webes böngészés után?

Legalább a minimális erőfeszítést érdemes megtenni, hogy titkainkat ne lehessen annyira könnyen kideríteni. Vagy akár csak némi képet kapjunk, mit tart nyilván rólunk a Google.

Tökéletes megoldás persze nem létezik: a szolgáltató (munkahely) a számítógép (okostelefon, tablet) IP címéből, a kábelmodem, router MAC címéből be tudja azonosítani, hogy mikor és mit néztünk meg. Legalább a Google szerveréről azonban néhány kattintással le lehet törölni, hogy milyen címeket és mikor kerestünk fel az interneten.

Lépjünk be a Google Saját tevékenységek oldalra a guglis jelszavunkkal (a Gmail felhasználónév-jelszó párossal).

A magánéletük óvására kicsit is kényesek, valamint, akik érdeklődnek saját előzményeik iránt, meglehetősen lehangoló képpel fognak szembesülni: az oldalt lefelé görgetve ott pompázik minden, amire kerestek mobilon vagy számítógépen.

Google Myactivity

Az adatsor eléréséhez nem kell bírósági végzés: jelszavunk ismeretében; netán a nyitva hagyott számítógéphez egy pillanatra leülve; több személy által használt eszközön (és így tovább) minden előtárul, ami a böngészőben, Youtube-on, Androidon már előbukkant.

Nyomeltüntetéshez kattintsunk a bal menüben a „Tevékenység törlése a következő szerint” opcióra.

És ha már rendcsinálásba fogtunk: minden böngészőben ki lehet kapcsolni a webhelyek nyomon követése funkciót.

nincs nyomon kovetes kerese

Chrome-ban a jobb felső hamburger menüben (három vízszintes csík) válasszuk a Beállításokat, azon belül pedig balra lenn a Speciális beállítások megjelenítését: az opciót legalul találjuk. Hagyjuk jóvá a felugró ablak kérdését.