Jön az alapszámla: nekik éri majd meg legjobban

Egy nemrég megjelent kormányrendelet értelmében a pénzintézeteknek október közepétől alapszámlát kell biztosítaniuk azoknak, akik – például – szerény anyagi lehetőségeik miatt eddig nem nyithattak bankszámlát. Az állampolgárok számára, egyes hírekkel ellentétben nem lesz kötelező a számlanyitás.

Az alapszámla mindazoknak lehetőséget jelent majd bekapcsolódni a bankrendszerbe, akik eddig nem akartak számlát nyitni, vagy éppen a bank nem volt hajlandó velük számlaszerződést kötni, például alacsony jövedelmük miatt – beszélt a részletekről a Kossuth Rádió Napközben című adásában Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

bankkártya - paypass - fizetés

Illusztráció. Fotó: MTI

A rendelet kötelezi a lakossági bankokat arra, hogy igény esetén számlát nyissanak, senkit nem utasíthatnak el, feltéve, hogy az igénylő nem rendelkezik más pénzintézetnél számlával. Az alapszámla-nyitás lehetősége rendelkezésükre áll azoknak is, akiknek működik más számlája, de azt drágának találják, illetve nem tudják kihasználni. Ebben az esetben a másik számlát meg kell szüntetnie.

Az alapszámla funkcióit tekintve viszonylag egyszerűbb lesz, mint drágább társai, azonban jó néhány, a kereskedelmi csomagok esetében fizetős szolgáltatást tartalmaz majd. Így jár hozzá bankkártya, havonta két alkalommal 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel, négy térítésmentes átutalási megbízás, illetve bankkártyás-fizetés lehetősége.

Túl kevesen bankolnak

Ma Magyarországon minden ötödik ember bankszámla nélkül bonyolítja pénzügyeit – ez az arány az unióban átlagosan tíz ember. A rendelet egyik célja, hogy fokozatosan, minél többen kapcsolódhassanak be ily módon a pénzügyi infrastruktúrába – de csak ha akarnak, hiszen az alapszámla nyitása nem kötelező – hívta fel a figyelmet Balogh László.

Arra is kitért: nemzetgazdasági szinten rendkívül költséges, évente több százmilliárd forintot emészt fel a készpénzhasználat.

Beindul a verseny az ügyfelekért 

A számlanyitás egyszerű lesz: csak fel kell keresni a „kiszemelt” pénzintézetet, és megkezdeni az ügyintézést. Az alapszámla havi díja pontosan még nem tudható, a bankok most dolgoznak a konstrukciókon. A jogszabály azonban maximalizálja az árat, ami nem lehet magasabb, mint a mindenkori minimálbér másfél százaléka, vagyis 1175 forint.

Ez felső határ, és a bankok között nyilvánvalóan verseny lesz – szögezte le az államtitkár.

Sokaknak jelent nagy segítséget 

A Pénzcentrum szerkesztője, Ráski Péter arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy a jelenlegi banki számlacsomag-ajánlatok között megtalálható az alapszámlánál kedvezőbb konstrukció is, azonban azok feltétele első helyen a rendszeres jövedelem.

Az alapszámla tehát megfelelő lehet a munkaviszonnyal nem rendelkezőknek, ahogy azoknak is, akiknek nincs magyarországi lakcímük. Vagyis lehetőség nyílik számlanyitásra annak, aki például legálisan tartózkodik az EU-ban és szeretne hazánkban számlát nyitni – például mert itt dolgozik.

És számlája lehet azoknak a dolgozni vágyó hajléktalanoknak is, akiknek lakcím híján erre eddig nem volt lehetőségük. A munkáltatók egy része ugyanis előírja, hogy a munkavállalónak bankszámlával kell rendelkeznie – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum szerkesztője.